anemia baby

salam mommies, ada tak anak mommies kat sini yang kene anemia? anak saya hari rabu ni doc pakar nak ambik darah nk tgk anemia dia sbb masa kat nicu dlu anak pernah dimasukkan darah saya sbb hb dia low.. sy kesian sebenar kat baby sbb kene ambik darah tu, banyak sebotol.. anak baru 11bulan.. klu kita tkbagi doc ambik tkpe ke? kesian kat anak.. #bantujawab

13 Balas

Pada pendapat sya bagi je dr amik darah.. Boleh detect apa2 pnyakit dalam bdan anak awak..detect awal snang boleh amik apa2 tindakan cepat... skrg penyakit bukan2.. Thalasemia pon salah satu punca anak kurang darah.. Mmg kesian amik darah.. Biasa la baby.. Mcam dewasa juga kdg ssah nk jumpa urat nk amik darah tu inikan bayi.. Husnuzon dan doa baik2.. In sha Allah.. Semoga dipermudahkan urusan 😁

2mo ago

ya.. terima kasih puan atas pendapat puan..

faham perasaan tu .. kesian asyik ambik drah .. risau lebam tmpt ambik darah .. kadang2 bukan tknk bgi tpi dorang mcm tk bgi baby rehat 😅 kita ambik drah pon kdang2 bengkak berhari , sakit2.. hmmm semoga anak awak cepat sihat dan dijauhkan dari sebarang penyakit 🤲🏼 Aminn

2mo ago

ye 🥲🥲🥲.. bekas cucuk jarum pon tinggal parut dh kat tangan ank sy tu.. amin 🤲🤲 atas doanya.. terima kasih puan ❤️

better bagi doktor ambil darah sis. sebab kesian anak lah kita bagi doktor check. takut kalau anemia dia ada underlying issue, at least lepas check up kita tahu. lepas dah tahu apa masalahnya, nak cuba cari rawatan alternatif lain tu boleh.

2mo ago

Boleh mnyebabkan kematian

baik takpayah tanya kat sini la sis klau awak berkeras jgk tknk bg doc amik darah anak awak, org bg nasihat suruh amik awak melawan jugak cakap orang, tapi awak mintak pendapat dkt sini, pening saya 😅😅

2mo ago

hukhuk, tkjadi baruni.. tunda bulan 4 plk 🤪🤪🤪 tq all parents ❤️

klu kesian kt anak, ptutnye bg la Dr nk amek darah anak.. klu x bg amek darah, mcm mne Dr nk check hb anak? klu mkin teruk mcm mne? Kdg jd mak nie kne rasional sikit jgn ikutkn emosi..

2mo ago

nurse ngan doc tu tkde kerja, kerja ambik darah org jer.. mcm nyamok, suka suntik-ii org..

better bg..cm sy ad mslh drh(ITP) Berkaitan platelet..bila check ank sy ad mslh yg sma mcm sy..anemia ni bhya sis klu x check..jgn tkut²..klu xdak isu..xdak mslh..incase ad isu tu yg mslh utk ank nt..

2mo ago

doc cakap nak cek pucat saje.. bagi sy klu pucat mesti laa ank kita letih lesu.. asyik ngantuk tkde semangat, anak banyak meragam.. susah makan, tp anak sy aktif puan.. makan pon lalu, tkde meragam apa.. tp susah laa sikit nk jaga ank tkduk diam 🤣, kita pegang pon duk pusing-ii

sy nak cadangkan rawatan holistik kat puan.. boleh pm sy.. rawatan konvensional byk yg melawan fitrah.. fb sy: Zulaikha San

Sis jgn risau. Ni utk kebaikan anak sis jugak. Kesian dkt dia kemudian hari kalau sis tak bg masa skrg ni.

2mo ago

sama jer, baik tkyah wkg

if tak bg doc ambil darah, apa usaha lain mommy utk bantu anak?

2mo ago

*bukan solely sbb mslh diet semata

anemia tu sendiri dh bahaya pd bdn dia..better safe than sorry

2mo ago

ibu nilai sendiri komplikasi2 yg disebut kat sini. dktr buat semua tu bukan suka2...klu emosi, sedih sgt tak sanggup tgk anak nangis kena ambil darah or buat rawatan, pergi buat surat rasmi kt hsptl/klinik or dktr yg merawat mengatakan awk taknak ank awk sambung rawatan beserta alasan munasabah. simple. klu nk kata awk nk jaga makan ank pun. kita yg dewasa masa pregnant ada sangkut anemia..jaga mkn pun hb masih drop. perlu bantuan ubatan. same goes to the kids. dah mkn ubat, jaga makan..nk tgk ada kenaikan hb mesti buat ujian darah. kat rumah nk buat ujian darah pakai apa? ni sy sertakan link yg berkaitan. ibu nilai sendiri, nk memperjudikan masa depan ank, terpulang. dan maaf andai kata2 sy kasar. https://hellodoktor.com/keibubapaan/kesihatan-anak/kesihatan-anak-lain/anemia-dalam-kanak-kanak/