Kami perlukan pengalaman anda !

Untuk ibu yang baru pertama kali hamil, yang mengalami moning sickness mesti risau agaknya berapa lama ya morning sickness ni akan berlaku?😶‍🌫️ Komen pengalaman anda di bawah jom ibu-ibu yang lain untuk bantu mereka yang baru first time ni please 😇

Kami perlukan pengalaman anda !
26 Balas

Sebelum tau diri nie pregnant okay je x de rasa morning sickness apa2 semua makanan boleh makan eventough masa tu kandungan dah 13 weeks. Elok je buat UPT n g scan (masa tu dpt tau kandungan dah 13 minggu), esok tu terus dpt alahan bau n x boleh makan apa2... Sy sampai 3rd tri masih ada alahan pada makanan. Makan je muntah. Masa 2nd trimester tu, bila nk masuk minggu baru 1, 2 hari tu je x muntah, semua makanan boleh masuk. Masa 2nd tri tu berat naik sikit. 1st tri n 3rd trimester berat mmg turun sbb alahan.

saya morning sickness 6 weeks - 27 weeks, mmg tidur and terasa penat sepanjang hri. sakit cramping d bahgian bawa, tkde darah kelur. muntah dia smpai muntah kt muka suami sebb tk sempat lari ke tandas Hahaha. Drop berat badan and HB pn tk perna naik 11. masuk 30 weeks baru selera mula naik. skrg dh nk masuk 37 weeks, just tk selesa ada rasa tertinggal d bahagian bawa lidah kene kerap bersihkn.

mcm sy alami morning sickness ms awal kehamilan..tp dia mcm gedik2 manja bnyi terjeluek je lebih..tp xmuntah pn .🤣🤣🤣mcm bila tak lalu makan tu pd mommy br pregnant kena try n error tw makanan apa blh msuk dan xmuntah.. mcm sy dlu puas try mcm2 mkn supaya perut x kosong... last2 bubur nasi fun fries yg jd pilihan..bila msuk 2nd trismeter baru smua blh mkn...dh start craving mcm2🥰

dua2 bla pregnant. .awl2 trsa pening..ble da semkin besar..morning sickness mnjd2. .angin dan gastrik berpisah tiada ..pling lmbik..kne plak muntah2. .dgn angin. .ble mkn sikit pon xbole msok. .nsi mmg x bole msok. .cma nya mkn buah2 ke mee2 ke spaghti ke. .smpai da nk berslin..pregnant trun bert bdn..pntg trun bert bdn. .lps pntg ank da nk sthun kaw2 pulun mkn 🤣🤣🤣

alhamdulillah allah permudah 2, 3 mgu ja "morning sickness". tk boleh dduk dlm rumah bau busuk sgt tmbh kalo org masak ap ap kt dapur lgi la smpai menangis menangis la. bab makan ni smua tk kena.. nasib dua mgu je alahan. baby faham mmy dia tgh praktikal.. alhamdulillah♥️ skrg dh 10 minggu 2 hari.. makin sihat makan pun dh makin lalu😆

sye 1st time mommy..sye alami morning sickness smpi kandungan dh 4bulan...mmg truk dri pagi smpi mlm mmg akan muntah xbole nk mkan ape...lpas msuk 5bulan dh ok...ble msuk 7bulan start muntah2 balik..skrg dh 8bulan alhamdulillah mcm dh xde dh muntah2 tu hrapnye dh xdela sbb penat sgt ble asyik muntah aje huhu

Saya adalah ibu baru pertama kali hamil. Namun, sepanjang kehamilan saya tidak pernah mengalami sebarang tanda2 morning sickness. Jd saya tiada pengalaman dalam hal ini.

Sy pertama kali hamil, saya alami sickness pd waktu berlainan. Kadang, pagi, tengahari, petang atau malam. Sy perasan sy dah kurang sickness pd minggu 10/11.

Elakkan makan benda buahan berangin. Try consume jus delima concentrated tu bancuhkan .. itu banyak membantu sebab yang lain mudah nak loya dan muntah balik..

sy first bby skg tgah alami alahan da msuk 3 blan stay mntah lg..harap2 msok 4 bln nt hilng la alahan nie in syaa Allah..Aaminn