Mungkin sy ni trlalu awal utk cek UPT & skli cek sj trus +ve. Adakah sy prlu cek jmpa dr. utk cnfrm?

Untuk detected UPT +ve.

1 Balas

First step kena tahu dulu tarikh kandungan. 8 weeks disarankan untuk first scan. Nak pergi bawah 8 weeks boleh tapi bersedialah kalau doktor kata tak nampak apa2 sebab tak semua orang akan nampak kantung, heartbeat atau janin pada 8 weeks ke bawah. Bergantung pada period cycle individu. Melainkan awak ada severe cramping, spotting/bleeding, tak perlu tunggu 8 weeks untuk scan. Awak dah delay berapa hari? Macam saya dulu check 4 hari sebelum. Alhamdulillah +ve. First scan saya pada 11 weeks masa buka buku.

5mo ago

I see but please pergi klinik dengan segera. The moment ada spotting/bleeding tu kena cepat2 jumpa doktor. Salah satu ancaman keguguran. Lama lagi tu nak tunggu hujung bulan.