ubat iron table

untuk ape ye ubat tu..sapa blh telan ubat tu..mmg busuk sgt..?

28 Balas

Memang tak tahan rasa dia sis, tapi penting untuk baby dan ibu. Sis baca artikel ni. Kalau boleh jangan skip ya ubat tu. https://my.theasianparent.com/fight-iron-deficiency-anemia-pregnancy?utm_source=article-top&utm_medium=copy&utm_campaign=article-share

Sy makan gak iron, vit b and acid folic. Tp haritu xleh telan dah. Telan je muntah. Tny nurse, nurse suruh beli Maltofer dekat farmasi. Dia ada tablet ada ubat air. Sy beli tablet rasa coklat. Tp tny doc or nurse awk dulu ya. Takut lain org lain cara. 😊

Iron tablet tu mmg kuat skit baunya. Telan dgn air jus. Sebaiknya pure juice tanpa gula lah ye. Kalau xde, minum je ngan jus oren ke, epal ke. Jgn minum ngan susu/air milo/teh ngan kopi (caffeine) udah.. Pantang tu utk iron tablet. Nnt ganggu fungsinya

Untuk tambah darah (hb), memang busuk dan rasa macam telan besi tiap kali makan 😅 dah namanya iron haha 😄 pastu ubat ni buat warna najis jadi hitam semacam 😄 tapi jangan skip makan sis.. penting untuk ibu & kandungan sekali..

Telan je sis minum dgn air oren.demi baby. If sis ada risk hb low leh kene anemia dan boleh menyebabkan mcm2 risiko untuk salah satunyaa pra matang. Sy smpai 7 bln masih mkn obimin. Ada sebab kenape misi bagi ubt.

Ubt tu tuk naikkn Hb.. Klau klinik kt tmpt sis ada bgi vit C skli x klau ada sy syorkn vit c tu tlan last skli selepas mkn iron, vit b dgn acid folic.. #nurse tmpt sy sru mkn vit2 tu dgn jus limau/oren

penting tu ubt tambah darah utk ibu n baby..kalau xmkn hb xnaik walaupon ada amik zat besi dari makanan harian xcukup..mesti makan vitamin tu..kalau loya minum ngn air jus buah..

Sya suka bau ubat tu..kalau boleh sya hari2 tak sabar mau makan ubat2 yg nurse bagi..iron,vitamin b complex,asid folix,vitamin c..sya rela cium bau ubat ni drpd bau masakan.😂

Ubat tambah darah sis. Penting utk anak dalam perut. Utk tulang dan organ dalaman anak nak terbentuk. Kalau hb tak cntik nnt kena cucuk ubat kat bontot mcm saya.

yeaa betoii to .. rasa hanyir ikan bile telan ubat .. kne minum byk² bagi takde rasa kat tekak .. ubat pun saya makan skip ..