Umur dah lanjut

Umur nak msuk 42 tahun. Skrg pregnant ank kedua. Risau. Ada yg nak bgi nasihat

2 Balas

Mak saya last mengandungkan adik saya yg bongsu (anak ke 11) time tu mak saya pregnant sama mcm sis 42 tahun, beranak time 43 tahun. Alhamdulillah so far mak saya kuat, cuma hb mak saya mmg low dari anak first smpailah ke bongsu, tapi bila cek darah ambik sampel apa smua okay takde penyakit talesemnia pon. Acid folid dan vitamin dalam darah bila doktor ambik sampel tu pon okay dalam range normal👍🏻 tapi tu dulu sistem tak masukkan ubat iron kalau hb low, zaman skrg ni je straight sikit kne masukkan ubat iron dalam darah kalau hb low. Takpe sis, mak saya boleh. Mesti sis pon boleh skrg adik saya dah 5 tahun yg bongsu tu🥰 inshaAllah Allah tu mudahkan segala urusan sis, enjoy your pregnancy journey je okay. Jaga kandungan baik2 🤲🏻❤️

Saya belum cukup pengalaman nak bg nasihat lebih. Cuma pernah terima nasihat dari makcik saya yg pregnant umur 40 . Dia ada kata kena take extra care dalam kesihatan. Makanan penting sangat nak jaga sbb makin berumur makin banyak penyakit. Kalau berkemampuan, boleh try untuk buat nicc/nipt test untuk check kalau ada abnormalities dlm kandungan sbb risiko tinggi bila berusia. Moga dipermudahkan semua urusan puan ye. Take care!