Berhenti menyusu badan

Umur brpa anak stop menyusu badan ??anak baru masuk umur 2tahun ..dan ade tips MCM mane nak bagi anak bagi susu fm tanpa guna botol susu ??boleh ke mcm tu ??

6 Balas

Sy dl masa ank 1y6m bg anak tido asing sbb puting bdarah dedua.. mmg xleh nk nyusu.. anak pulak mmg xminum susu tepung n guna botol.. so dlm sminggu je dia trus xnak nyusu bdn da.. tp masa tu suami la ambik peranan pujuk ckp ibu xde.. sbb sy tpaksa nyorok.. klu x mmg dia xkan lepas.. Klu ank 2y xyah susu fm da pun xpe awak.. ajar dia mkn buah n sayur je.. tu lebih bgus dr susu fm.. susu fm ni boleh buat anak cepat tsedak klu minum sambil bring.. n boleh gigi anak cepat rosak..

umur 1 tahun 10 bulan boleh slow2 kurangkan susu badan dah. 2 tahun stop terus. sepatut nya lah. kalau nak teruskan menyusu badan anak pun masih mintak tak boleh lepas terus kan je lah sampai rasa ibu dan anak nak stop. boleh bagi susu tepung or full cream dalam cawan je kalau dia pandai.

better pun mcm tu sis, tak guna botol susu dah. susu bukan lagi makanan asasi dia, jadi bagi sekali sehari pun cukup dah. atau bila dia nak je. buat sama macam air2 lain juga. banyakkan minum air masak, makan sayur buah.

saya anak 1 dah ajar stop susu badan,tapi mcm2 cara buat still x jadi..akhirnya 2tahun 6bulan dia berenti sendiri..Sebb dok sebut kat dia Umie sakit nenen Umie ada ulat...ulang hari2..lama2 dia berenti tanpa paksaan

xperlu susu fm dh awak. boleh bg susu full cream milk. sbb susu bukan lg keperluan utama baby bila dah masok setahun keatas

8mo ago

tepung pun boleh

susu fm utk bwh 1tahun je puan.. yg lain tu iklan semata