Cara anak berhenti susu badan

Hi semua, saya nak minta pendapatan ada tak yg pernah alami atau tahu cara anak berhenti dari menyusu badan? Anak saya umur 2tahun 9bulan, saya lambat period 2minggu dah cek positif, so saya skg dlm dilema mcm mna nak ajar anak supaya xmenyusu badan lagi, saya takut kalau saya masuk wad nanti anak xdpt tidur/susah tidur sbb sebelum tidur mmg kena menyusu dulu bru boleh tidur.

1 Balas

Saya macam sis jugak... Pregnant dan anak masih menyusu... Mula tu try letak macam2 kat nipple tapi tak berhasil... Lepas tu saya pyshco anak hari2... Cakap kat dia, "susu ni ken simpan untuk baby... Nanti habis kesian baby takboleh minum... " Saya beli susu dutchlady kotak kecik yang kartun2 tu bagi dia... Malam2 kalau dia sedar mintak susu saya bagi dia minum air masak, botol air memang standby kat sebelah bantal... Dan, malam2 saya bagi dia tidur dengan ayah dia, supaya dia tak bau badan kita, sebab kadang bau susu kan... Lama2 dia dah terbiasa... Alhamdulillah dalam 2bulan dia fully stop bf... Hari2 kena cakap dengan dia... Setiap masa... Sekarang dia minum farm fresh jaa...