Pregnant Tapi Ada Hipertiroid

Ubat carbimazole untuk hipertiroid bahaya tak untuk awal kehamilan? Appointment dengan doctor hujung bulan ni tapi saya sekadar bertanya untuk berjaga-jaga sebab kalau bahayakan kandungan saya nak stop dulu sementara jumpa dengan doctor.. Terima kasih..

2 Balas

salam sis.lepas appointment dgn doctor.doctor suggest sis tukar ubat atau still consume jugak carbimazole tu?

3y ago

ubat PTU atau propyl 50mg.. ubat ni untuk first trimester je bila masuk 2nd trimester dah bole tukar carbimazole balik, klau x tukar nnt boleh effect dekat hati anak..tu doc pakar sy sndiri yg bgtau

Masa saya pregnant dulu doktor bagi saya carbimazole ... tapi apa2 sis jumpa doktor dulu tanya dia mcm mana

3y ago

Hai aisyah sorry lambat reply... a'ah doktor start bagi carbimazole dulu sbb saya dah lambat nak start dgn ptu... tapi saya makan sekejap je awal2 pregnant lepastu doktor stop kan sbb result darah dah okay.. just follow up je ... alhamdulillah skrg anak dah setahun 3 bulan takde apa2 effect dekat anak