Bila perlu buka buku pink.? Bila perlu rujuk klinik.?

Tumpang tanya.? Period sy delay 2hri then check upt +ive.? Bila waktu sesuai utk rujuk klinik ye.? Apa yg ptut sy buat utk First baby, xde pngalaman 😅

Bila perlu buka buku pink.? Bila perlu rujuk klinik.?
13 Balas

i would recommend 12 weeks buat buku. kita nak doa pregnancy kita all is well lah kan..but ada pengalaman my friend buka buku awal at 8 weeks but at 10th week, dia unfortunately gugur...so just maintain your health and ambil makanan sihat2 and folic acid jgn tinggal. boleh call KK buat appointment utk buka buku at 12th weeks nnti. waktu tu diorg akan terus scan tgk baby and dengar jantung

macam saya,7w baru pi scan swasta. astu call kk,dia bagi tarikh bila boleh datang. 11w baru buat buku pink. jangan awal sangat sis..tadi ada terbaca,sis tu buat buku pink 8w kena marah dgn docter. kesian dia. nurse yg bertugas tu mungkin tidur 🙊,kan boleh cakap dan bagi tarikh bila boleh dtg buat buku pink.

Kandungan 6-12 week dah boleh bukk. Kalau pergi lambat sgt nnt nurse akn bsing sbb dia nk pantau baby lagi anak 1. Mcm sy, sy buka buku time 9 week tu pon pergi kk then dia org kasi dAte utk dtg. Yg penting nnt dalam 6 week ke pergi scan swasta n bwk yg scan tu pergi kk

Tngok kk kalau nak bukak buku pink , mcm tmpt saya 10 weeks bru boleh bukak so nanti awak call kk berdekatan untuk app , mcm kandungan awak ni 4-5 weeks , first scan boleh buat start 7weeks & keatas

Boleh try call dulu KK berdekatan. Walaupun masih awal nurse boleh arrange appointment ikut timing sesuai dgn usia kandungan kita. Mcm sy call masa week 5, nurse terus bagi date appt week 8 nanti

buku pink kena bt appoinment dlu kalau kt tempat saya nurse akan tnya berapa week . masa hritu saya bukak waktu 9 week, so kena kira dri 1st last period. sementara tu saya pergi scan swasta dlu.

Kandungan dah 6-7w nnt baru boleh pergi scan kalau nak ke swasta. Kalau nak ke kk, boleh call dah dulu untuk buat appointment. Tanya kk minggu keberapa baru boleh buka buku

2y ago

Sbb tu kata bergantung pada kk. Tmpt saya pun 8w. Kawan saya kata 10w. Mungkin ada yg 12w.

klau dkt tpt sy,sblm 12week dh kena buat buku pink di kk...sy msa awal tau hamil hri tue msa 4week p scan kt swasta dh npk kantung...

Tunggu sampai 8 weeks, kalau dh confirm kehamilan boleh terus bawa scan tu p klinik gov utk buka buku pink

Saya pun first baby, positive 2-3week. Sama. Cuma harini dah ada tompok coklat macam period, adakah normal ?

2y ago

Semoga baik2 saja, btw congrats