Kuning bayi

Tumpang tanya.. macam mana cara nak turunkan kuning bayi ?? Sebab isnin tu 218 pergi klinik tadi.. masih 216.. bayi kuat myusu badan tapi kuning masih kuat..

36 Balas

PETUA UNTUK BABY KUNING Punca kuning pada baby ni kan bila hati baby belum cukup sedia untuk menjalankan pembersihan bilirubin lebih baik. Kemy nak sharekan antara petua untuk merawat baby yang ada kuning ni dengan cara alami. Mandian Untuk Baby Kuning Bahan-bahan . Beberapa helai daun sireh . Beberapa helai daun hujan-hujan . 3 keping hirisan kunyit . Sesudu Inai ditumbuk lumat . sesudu Jintan putih ditumbuk . sesudu jintan hitam ditumbuk Rebus semua campuran bahan tadi hingga mendidih. Campurkan dengan air mandi biasa hingga suam. Mandikan setiap hari sehingga hilang kuning. Ibu juga boleh bawa baby keluar atau kenakan pada cahaya matahari antara jam 8 hingga 9 pagi.InshaAllah membantu.

pengalaman saya anak kuning 3minggu. teruskan bagi susu dengan kerap.. gap kan dalam 1hour or 1hour 30min then bagi dia susu betul2. usap2 dia jangan bagi dia tido selama menyusu tu. kuning memang reda dgn air susu ibu je. awak jangan makan benda yang panas2 buat sementara waktu mcm lada hitam bawang putih jamu semua tu. btw bykkam berdoa dan borak dgn baby cakap dgn dia untuk cepat sembuh. insyaAllah kita je kene kuat.

4y ago

lagi satu saya minum air buah delima. cepat turun kuning anak saya

Darah O ke? Kalau O nornal..susah nak turun..baby dh berap hari..sbb bacaan jaundice akan ikut berapa hari baby tu..if dh lepas 14 hari..dah masuk kategori prolong jaundice..kena amik samole urin dan darah utk kenal pasti kena jadi prolong jaundice. If result semua normal..maksudny baby jaundice disebabkam oleh susu ibu

Ank sya dlu .. Mcm2 iktiar bt . Dri ssu kmbing ,skuang cina apa smua tuuu .. Last skali ada seorg ni bgitau sya . Try anggur htam . Sya cuba titis2 kn air anggur htam dlm sudu smbil bismillah , suap ke mulut ank . Shari dua lpas tu alhmdulillah .. Trun ke 8 👍yg pnting kna kerap kn juga myusu bdan yea ..

4y ago

Sye pun bg baby anggur hitam dlm kuantiti yg sedikit, amik air je

Semasa pantang jgn mkn jamu dulu sbb panas.. tx elok tuk baby..lps tu setiap pagi jemur anak dgn mentari pagi bkn panas tghari ye.. panas pagi.. mandikan ank dgn air daun kuchai atau daun belimbing.. kerapkan Susu anak.. biar pun dia tido paksa gak dia menyusu

Ambik alovera fresh buang kulitnya basuh bersih letak kt kepala baby mcm cool fever tu, alhmdulillah kuning anak sy turun,kene rajin buat selalu,sy buat tiap mlm sebelum tdo n esok pagi Bru buang,sis akn tgok die akn mgecut. Slmt mncuba

Senang,pagi 2 je kasi mandi dia sma air rebus serai ,kasi suam 2 dulu bru kasi mandi lepas ,bru jemur sikit 2 di mata hari,sbb dulu anak aku buat begitu hari 2 sampai kuning dia x ada,boleh jg Lau ada susu kambing presh,kasi minum dia tu,😅

4y ago

Susu kambing fresh tak digalakkan kerana susu belum steril

Baby sy prolonged jaundice. Tp doc pesan utk teruskan bf je. Kuning akan kurang dgn baby berak n kencing. Mandikan dgn mcam2 tp kuning xturun pun. Xbg baby makan ap2 sebab takut efek yg lain.sekarang kuning hilang dgn bf je

Bby sy hr ke 20 bru kuning trun..sy amalkn mkn anggur hitam..mandikn bby dgn air rendaman teh @ air beras..alhamdulillah trun..wlaupun x byk..hr ni hr ke 30 ..bacaan trun 107..

Sy bg bby bf dn campur susu fm. Jamu,param,pilis sebagainya jgn mkn dlu, elak mkn kunyit, halia, ladahitam.. Ibu mkn epal hijau@anggur hijau. InsyaAllah kuning turun