6 ari bayi demam kuning

hi ada petua x mummy untuk hilg kan kuning bayi...ank sy kuning naik 218 mcm mana nk turun kn kuning yer?

32 Balas

Xda cara lain selain bagi BF sekerap boleh..bby kuning ni mmng bdn lemah..asyik nk tdo je..kena sllu kejutkn bby sis utk BF 1jm stgh ke 2jam skali..itu wajib!!in shaa allah semoga bby sis kuningnye turun tu nnt..aamiin

Sy bg Susu kambing.. yg perah punye.. tp bg 2 sudu teh je.. jngn lebih Susu kambing panas.. lps to ank akn berpeluh habis bju bedung akn basah.. jngn risau nnt elok.. mule2 cek 157 Kali kedua 80 last 41 tros X da dah...

4y ago

Lelap mate lh.. 😅😅😅

Kalau saya dulu xberani guna apa2 petua sebab takut lagi memudaratkan bayi . Sy hanya bgi mnum susu dada shj . Sekerap yg boleh . Bila baby kerap berak dan kencing kuning akan keluar melalui najis . So keep bf bby

Akak stop dlu mnuk atau mkn jamu sbb jamu pns....akn naik kn lg kuning baby.....adex sya kuning dkt 400 dokt pakr baby syorkn....sruh bg susu formula......bg sekerp yg mngkn...nnt mndadk turun kuning nye....

untuk ibu yang anak kuning kuat sangat saya kongsi sedikit pengalaman bagi susu formula saya guna rumusan bayi ducthlady cepat kuning pon turun ikut sukatan 2 sedok air 600ml dan 1/30 jam sekali ank sihat

Sapu kan lendir pokok lidah buaya klu ada sblom p bawa ank amik darah . Sapu bhgian unbun2 kpala bby . Bg basah2 pun x pe g bagus . InshaAllah kuning akn trun sikit2 . #pengalaman masa ank no 2 .

bagi susu badan sebanyak yang boleh sis.. sy haritu anak pon kena kuning juga . nurse kata, bagi susu badan sebanyak yang mungkin, bagi baby buang air . insyaallah, tahap kuningnya akan turun

Kalau boleh xyh la nk guna cara2 yg lain slain BF..doc pun xda lak suruh buat ap2 selain BF..trpulang la ank masing2 kehendak masing2..klu sy bg BF je..in shaa allah alhamdulillah..aamiin

4y ago

Ank sy pun sma turun naik kuning nye..bg je susu bdn sepenuhnye..sy xnk dgr ckp org bg pelik2 nk bg kt bby..sy xbrani..alhamdulillah berkat doa dan kesabaran hari yg ke47 kuning ank sy bacaan 5...xde nk amek darah bnyk2 dh..

Anak sy kuning dari 292 drop ke 169 dalam masa 3hari...sy sewa lampu biru utk baby kuning kt fb...dan sy bg susu lactogen+susu badan..alhamdulillah baby berak kuning biji2 tu..

4y ago

Ada link fb utk sewa lampu biru tu tak sis?

Kena kerap susukan baby sis. Bila baby kerap menyusu, dia akan kerap buang air kecil dengan air besar. Kuning akan berkurang bila baby kerap membuang