Folic Acid

Trimester pertama sya xmakan folic acid..mkn iron tablet jerr doktor bagi..skrang dh 36wks pregnant..bukan sngja xmakan folic acid p xtau bila nak mkan..😥😥tnya fmly yg lain diorang xprnah mkan..semoga baby sya berkembang dgn baik..🙏

8 Balas

kalau alahan atau xboleh telan, bagitau doc or nurse, depa akan tukar ubat lain bersesuaian dgn bdan kita.. menda2 ni semua bukan utk kita jek,tapi utk tumbesaran beby dlm perut sama.. and 1 lagi, kandungan kita x sama dgn kandungan kakak ipar, mak, makcik, nenek, sepupu, sedara bau2 bacang sume tuh, kndungan kita ialah amanah kita, selain berdoa kita usaha juga okay? moga sehat2 ye mommy and beby :)

Saya alahan teruk dari awal pregnant sampai 16weeks ank pertama dgn kedua..saya tak pernah mkn folic acid dari awal kandungan..Alhamdullilah baby sihat je dah besar pun 😊 ..ini pregnant yg ke-3 sama juga alahan..saya tak mkn folic Acid pon..insyaAllah tak ada apa2..saya cuma amik obimin shj smpai bersalin.lain org lain tak sama..doa yg baik2 aja ye 💪🏻

4y ago

betul. dlm obimin da ada acid folic n complete multi vitamin

folic acid ni baguss untk baby ... family sye smua xmkan...tpi alhan sye nii terok jugk sye selalu cpt penat nk tidur baring xmakan ape2...mmg hb low akan effect baby sbb xde tenaga...jdi kena ambk ubat vit folic acid dn hb dlm satu ubat conth ubat zincofer iberet maltofer...

Xkan lah sis pegi jmpa doc.. checkup bulanan doc tak cakap folic acid mmg kna mkn dari awl ngndung.? family mmber tu smua yg dah kwin ataupun da pregnant takkan tak tahu..mcm peliklah sis sbb dah 36 minggu da.

sy plk kk bg folic acid,vit c,iron..tp sy skip iron sbb sy xleh mkn iron,mulut abes kering luka n pedih.stop iron mulut sy ok.zinckofer pn xleh mkn,asyik muntah je,so sy beli sendiri iberet kt farmasi.

irob tablet tu mmg dh ada kdungan folic acid.klu sis pegi farmasi nk bli folic acid,sure pharmasis akn syorkn iron tablet dlu sbb lbh baik & double price dr yg lain.no worries,mg bby sht

Insyallah semoga di permudah kn nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉 https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7

mkn 1 kali sehari sis.. samaada nk ambil sblum sarapan pgi atau selepas mkn mlm pun boleh..