Saya lambat makan folic acid

Saya dpt tahu sy prgnt bile dh 5 week baru sy mkn folic acid. Sebelum tu sy xmakan . Mcm mana ya? Sy risau

28 Balas

ok je .. saya 12w bru makan folic acid.. tpi tu pon ubat pula tk serasi .. saya minum susu HL dalam tu ada folic acid juga , pastu minum Horlick... skrg minum susu semula .. Alhamdulillah masa detail scan anak terbentuk elok ... pil ni makanan tmbahan jeh .. kalau kita ambik makanan yg ada khasiat baik untuk baby InsyaaAllah nutrient cukup untuk anak .. cuma skrg saya ada masalah hb stuck kt 11 jeh 😅 sebab kdg2 tk mampu nk tahan dri tk ambik teh kopi n coklat... msti tersentuh juga ... 😭😭

3mo ago

Sis boleh cuba pati delima gulsan tuu. Naikkan hb. Sy dah try, alhamdulillah hb dr 11.7 naik 12.9 😁 Boleh makan sayur² ataupun buah² jugak.

xpe.. sy dulu dh pregnant bru ambil.. sbb xexpect preggy.. tp sy ambil supplement tmbhan dkt guardian ada jual..dy mcm multivitamin semua ada..jd sy mkn folic acid dan supplemnt tu..walaupon mmg dh lengkap semua ada dlm supplement sy ttp amek gak folic acid.. doa bnyk2,tgk yg indah2 ..kepala jgn fikir negative.. insyaallah

Saya dulu pun sama dah buka buku pink nurse kk bagi baru makan. Time tu dah 8 minggu lebih rasanya. Alhamdulillah semuanya baik-baik saja sampai bersalin. Taktau pun kena makan folic asid sebab bila kahwin takda plan bila nak ada anak. Rezeki tak disangka tau-tau 6 bulan kahwin mengandung. Jadi tak ambil pun dari awal.

takpe sis. ada yg sepanjang pregnant tak makan langsung pun alhamdulillah sihat baby. dalam pemakanan seharian kita pun dah ada folate sebenarnya, cuma mungkin kurang sikit dari recommended dose ibu mengandung. jangan risau, yang lepas biar lepas. lepas ni consistent makan ya. fikir yg happy2 je tau. tahniah sis 💜

x ada apa2 effect pun.. dlm badan kita nie mmg dh ada folic acid semula jd. time prgnt doctor bg folic acid sbb bdan kita memerlukan folic acid yg bnyk utk perkembangan baby. risau bdan kita x menghasilkan folic acid yg cukup sbb tu awak kena ambil time prgnt. benda tu as supplement. tak ada apa2 lah..

3mo ago

badan manusia tak hasilkan folate ya puan... tp boleh dpt dr makanan harian kita yg mengandungi folate.. folic acid tu folate yg manusia buat, synthetic form

Tak apa awk, saya 6w ke 7w cmtu baru makan, beli bcomplex + folic shaklee. Sblm kahwin sy anemia, sjak mkn tu lah alhamdulillah dari first check up smpai 5 bln ni hb sntiasa 12 ke atas. Kdg2 mls telan ubt sbb tekak tk slesa asyik mnth, sy ganti dgn mkn jambu batu. Pun baik utk tmbh HB 🤗

sy lambat tahu pregnant, bby dh 9week bru sy makan obimin(multivitamin). Alhamdulilah bby sihat2 je, skrg dh 1 thaun 7bulan dia. Okey je sis, yg penting lpas dh thu tu sis terus mkn kay.. Obimin tu kk akn bgi.

sy buka buku time trimester kedua, tktahu prgnnt sbb xdk alahan period pn xtratur,, skrg baby dh lahir alhamdullilah sempurna folic asid mkn time dh tramister kedua😊 semua ats kehendak tuhan, kun fayakun

tkda apa sis.. yg penting amalkn pemakanan sihat.. sya mmng amalkn mkn folic acid sbb gugur 3bln lps tpi kerap juga skip.. and now Alhamdulillah rezeki Allah bg lg.. continue balik mkn..

xpa sis, ok tu. sebab nutrisi baby akan ambik dr pemakanan2 harian ibu. jgn risau. skrg dh boleh makan Vitamin2 semua tu, start konsisten sahaja hingga lepas bersalin.