Sesi Tanya Pakar bersama Dr. JoAnn Rajah Pakar Pediatrik First Step Child Specialist Clinic

Topik: Tanya soalan tentang demam, punca demam, tip untuk elak anak sakit dan rawatan demam berkesan Demam adalah tindak balas normal badan terhadap sebarang jangkitan dan penyakit. Namun apabila anak demam, ibu ayah pasti akan rasa resah. Mengapakah demam boleh terjadi? Apakah simptom ibu bapa perlu tahu? Apakah cara betul untuk menggunakan termometer? Bilakah anak perlu berjumpa dengan doktor dan apakah tanda-tanda amaran yang ibu ayah perlu kenal pasti? Sekiranya persoalan ini bermain di minda anda, ataupun anak anda ada dalam situasi ini, ayuh ikuti Sesi Tanya Pakar kali ini. Ibu dan ayah wajib tahu segalanya mengenai demam, termasuk bagaimana untuk menghalang anak-anak jatuh sakit apabila mereka hadir ke sekolah. Tahukah anda bahawa ada beberapa jenis penyakit seperti demam, selsema mahupun batuk yang sering dijangkiti oleh anak-anak yang ke sekolah? Jom ketahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, dan tanya segala persoalan anda kepada Dr JoAnn Rajah, Pakar Pediatrik First Step Child Specialist Clinic pada hari Jumaat, 18 Februari 2022. *NOTA : Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus. Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi https://ap.braunhealthcare.com/.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. JoAnn Rajah Pakar Pediatrik First Step Child Specialist Clinic
27 Balas

Doktor, lately anak saya kerap demam. Lepas baik then hantar dia ke daycare, and then demam balik. Back to back, bila pergi clinic doktor cakap it's normal kalau hantar daycare budak senang demam and flu sampailah their immunity getting strong. When should I be concern doktor?

2y ago

Hi there. Kanak-kanak 5 tahun dan ke bawah lebih senang untuk dapat batuk atau selsema. Secara purata, kanak-kanak golongan ini boleh jatuh sakit setiap 1-2 bulan. Dengan masa, immuniti badan kanak-kanak tersebut akan jadi makin kuat. Tetapi, saya galakkan pemberian vaksin pneumokokkal dan influenza kerana kedua-dua penyakit ini mempunyai komplikasi tinggi dikalangan kanak-kanak.