CARA BAGI JANIN TURUN SENDIRI

hi tolong share makanan/cara yang perlu dimakan untuk bagi kandungan yang tak menjadi ni turun sendiri? dan kenapa ada ibu keguguran yg d&c di hospital ada yg kena cuci hidup hidup dan ada yg dapat bius? maksudnya dorang bg bius kalau patient mintak atau ikut suka dorang nk bagi atau tak bagi? kalau minum coke kandungan akn turun habis tak?

8 Balas

sy 2x turun sndri. sblm complete miscarriage mmg ada spotting on off. then sy buat je aktiviti harian mcm biasa..tau2 bleeding + cramping. few days later turun. tp klu kndungan dh lebih 12w..cramping dia like contraction. mmg xblh duk diam. and mmg rasa ketulan besar turun ke bawah like kepala bby sy tak pasti klu prosedur x bius tu...mungkin dh turun secara natural tp bila check ultrasound, masih ada sisa yg masih melekat. yg bius ni mmg tak turun lngsg even dh lps 2minggu.

macam sy 1st pregnancy dah turun darah and heavy contraction, doc korek hidup2. masuk mulut itik tu n masuk kan ubat ape tah kat tgn (sakit amat) then dia keluarkan ketul2 darah tu sambil tnye saya sakit lagi x. selagi sakit perut memulas, maksudnya 'janin' masih ada lagi dlm rahim. once dah clear, mmg sakit pun hilang.. 2nd pregnancy detect no heart beat then after 2weeks still x ada jatuh sendiri then bius dan d&c separuh badan...

Saya baru je dnc selasa lepas di HUSM. At 12 weeks.Fully bius. before tu dah tunggu for 2 weeks after declared as missed miscarriage tapi takde tanda2 nak turun ke apa, so requested to dnc. Dr akan scan utk tgok kedudukan kantung n check bukaan serviks.

kalau dekat hospital ada 2 pilihan. sama ada nak d&c atau masuk ubat. saya dulu masuk ubat dan keluar sendiri sebab spotting lebih 2 minggu, janin tidak turun sendirim Dr suggest masukkan ubat sebab takut ada infection di dalam

kalau ada bajet lebih, try pergi swasta.. biasa ada je bius.. masa sy d&c dulu sebab darah dah keluar banyak.. doktor suggest buat secepat mungkin.. ada bius.. tapi sy sedar je sepanjang d&c tu.. cuma tak rasa sakitlah..

3w ago

masa sy buat tu hujung minggu.. rm1200..

pglaman sya 1st miscarriage turun x habis keluar x bius. Hidup2 d korek. Sakitnya x terkata... 🥹2nd miscarriage x turun n kena d&c bius.

3w ago

sama mcm saya sis... 1st kena korek hidup2.. 2nd kena d&c bius half body..

saya makan kurma ajwa, tak perlu cuci...doktor kata clear

3w ago

maksudnya lepas makan kurma baru start bleedimg ke?

Saya semua jatuh sendiri . 12 week & 9 week