Jaga mulut semasa raya ❤️

Tolong laaa ye mommy2 jaga mulut semase raya nanti or bila2 lahhh!! Jangan nak bawak bgurau benda2 sensitive mcm wrne kulit ke. Kurus gemuk anak ke. Anak lambat bcakap ke. Kalau nampak anak kawan eczema ke tolongggg lah jaga mulut. Jangan nak cakap xreti jaga lahh. Xpakaikan ubat lahh. Baru je tadi aku dengar makcik tu dok sebut2 dekat anak kawan aku. Mommy2 ni mmg nampak tenang je jawab soalan tapi dalam hati tu siapa yang tahuu ☺️☺️

12 Balas

Hmmm baru je berlaku puasa ke 5 haritu. Kami sekeluarga buka dekat rumah mak, mak sedare pun ada.. mak sedara ni mulut pedas sikit.. dia cakap kulit anak sy gelap.. anak saya baru nak masuk 2bulan. Sy cakap anak sy baru lepas kena kuning sbb tu terus berubah kulit dia. Lagipun ank2 buah saya sume putih balik lepas beberapa bulan kena kuning. Ikutkan saya dan suami putih je.. sorry to say tp anak2 mak sedare saya tu takda la putih sgt, boleh pulak dia nak bandingkan cucu2 dia putih, asbab menantu lelaki dia ada keturunan cina.. saya senyap & senyum je.. mak saya pun ckp la, moyang suami sy matsalleh cina, mak mentua saya mata hijau lagi.. terus dia diam 🤭

6mo ago

Saya tak kisah anak saya gelap, & husband saya pun mmg suka kulit gelap sawo matang.. putih sgt pun bosan.. jadi kenyataan saya tu, di sbbkan pengalaman adik2 and kakak sy.. saya ni first mom.. tak tau coraknya lagi

senang ckp xpyh Jaga tepi Kain org or sibuk hal org...Jaga diri sndiri and family sndiri lagi bagus..ini sibuk hal org tapi family sndiri terabai....raya² kunjung mengunjung untuk mengeratkan hubungan persaudaraan dan persahabatan...ini X pegi raya sibuk mengata anak orgla,mengata org la...xmengandungla lmbt mengandung la....stress gila sy dah kena tahun lepas...bila nak mengandung..knp xmengandung lagi.... aduhai tahun ni ape lagi soalan Akan keluar.....mcm mls nak Raya Pon ada hahaha 😂😂

X yahhh tunggu raya sis, Memang akan ada orang yg kurang common sense. Pernah jadi org melawat baby, dia kata putih ya baby, besar nanti mesti cantikkk. Dah si kakak ni dgr dia tanya pulak kat kita, ibu kakak putih tak mcm adik baby? Muka adik baby macam kakak ke abg? Kesian lakk kecik2 dh di banding2 kan. Sy bagi jwpn muka adik baby mcm kakak dan abg. Kakak cantikk. Semua makhluk Allah kat dunia ni cantik2.

Setuju sangat . Sama juga kalau orang banding2kan perut , cakap “eh besar nya perut awak, masa saya time awak ni perut kecik je” and ada juga yang cakap “eh kecilnya perut, masa saya dulu besar” kadang tu jadi overthinking , perut besar takut baby obese . Kecik takut baby tak cukup nutrition 😬

6mo ago

saya kena dulu yg ni, compare bab saiz perut, lepas tuh alah teruk. duk kata manja la, buat2x la. yg kata tuh org tdekat. sampai skrg still ingat lagi.

post mcm ni patut post dekat personal media soc. buat status wasap ke kan. baru betul2 sampai pada org yg kita nak tuju. dan lebih tepat jawab berdepan je dgn makcik bawang tu lebih mudah penyampaian.

6mo ago

yaa tapi kala org tua, sedara, family mcm mana. kalau kawan2x okay la lagi ,bole mjawab.

setuju. sebab tu kadang2 rasa malas sangat balik kampung. kita ni jaga mulut, kata kata sebaiknya. tapi orang lain eee kurang ajar. saya pernah kena sampai menangis 🥲

betul, da bole imagine da nnt confirm akan kena. rasa tak best nak raya ,jmp org sbb akan kena compare , acah bagi tips itu ini, judge. meluatnya. 😓 .

yee btl..ibu2 nmpk ok je .hakikatnya sedih smpai ke sudah asyik teringt2.

tu lah sebok nk banding² anak org ..

kte maki kn aje dlm hati... opps🤭