nap dan tidur malam

toddler stop nap umur brapa ya?ank sya ssh nak tidur kn time mlm..kdg2 smpai pukul 1..padahal dah off lampu pukul 10..dia nap selalunya 1-2 jam..bgn pukul 3.30 ptg plng lambat..tp mlm2 ssh nk tidur kn..klo xnap pukul 9mlm dah tido..stress maknye..

6 Balas

Dari saya la. Anak sulung 1y7m,2nd baby (3month), mmg tiap hari akan kejut bangun pukul 8 or 9 pagi, nap siang lepas makan,penat main,pukul 2-5ptg(ni akan paksa tido,bagi susu dodoi la dia). Bangun mandi makan n main la smpai pukul 10pm, ada Jgk screen time, tapi last 8PM. 10pm masuk bilik off lampu, silence kan segala bunyi, tukar pampers,susu, Mula2 main2 Pastu auto tido.. ni la rutin saya. Sbb bila ada baby saya auto penat. So terpaksa rutin ni buat hari2. Baru dpt rehat petang n tido malam lena. Adik dia pun last tido pukul 10pm Jgk n bangun pukul 3am susu then next 8am. Ada Jgk hari dia xnak tido, apa saya buat, bawak dia ruang tamu, lampu malapkan n bg dia main toys. Tapi suasana sunyi je. Nnty dia mcm bosan ngantuk pun ada. Da penat akan dtg kt saya mintak tido

just sharing based on my experience. anak2 sbenarnya sampai mengenjak remaja pun takan stop nap ya ibu. anak remaja pun if balik sekolah after makan mandi mmg akan nap. apatah lagi budak kecik. time tido ni mmg routine puan. kita ibu bapa kalau dari mula kita strict time tido anak sampai besar la dia akan tidur on time. anak sulung saya remaja tido on time. anak lelaki bongsu saya 5y pun tido ontime. ptg mmg nap dekat rumah pengasuh. mmg time ni kena routine kan. lagi awal ank tu ikut routine lagi mudah la kita nak didik. even bila dia berubah peringkat umur. rmh saya dari suami saya dan semua anak2 lbh pkl 11 tak ada org dah yg tak baring ats katil. semua mmg dah layu dah mata

Kalau puan ada bagi gadget, minta hadkan penggunaan gadget tu. Especially before bedtime jangan bagi langsung. Cahaya from gadget, uv light tu boleh menyebabkan otak dapat signal its daytime. During siang bagi anak main2 sampai penat. Nap kejap, then bangun makan mandi. Bila nak tidur malam tu make sure suasana gelap betul. Siang tu bagi dia main macam2. Involve sekali if puan stay at home mom.

Time siang dlam pukul 1 petang awak bagi anak awak tido dlam 1 jam lebih je lepas bangun bagi la dia makan pastu petang dlam pukul 5 bawak dia jalan2 area rumah atau bgi dia main smpai penat petang jngan bagi dia tido time malam start ajar anak tido pukul 10. Kita boleh ajar anak kita dari kecik try dulu

lepas kul 2cmtu saya bagi anak nap kejap

masa x nap tu ajk die main sampai penat.