nap dan tidur malam

toddler stop nap umur brapa ya?ank sya ssh nak tidur kn time mlm..kdg2 smpai pukul 1..padahal dah off lampu pukul 10..dia nap selalunya 1-2 jam..bgn pukul 3.30 ptg plng lambat..tp mlm2 ssh nk tidur kn..klo xnap pukul 9mlm dah tido..stress maknye..

7 Balas

Kalau puan ada bagi gadget, minta hadkan penggunaan gadget tu. Especially before bedtime jangan bagi langsung. Cahaya from gadget, uv light tu boleh menyebabkan otak dapat signal its daytime. During siang bagi anak main2 sampai penat. Nap kejap, then bangun makan mandi. Bila nak tidur malam tu make sure suasana gelap betul. Siang tu bagi dia main macam2. Involve sekali if puan stay at home mom.