nap dan tidur malam

toddler stop nap umur brapa ya?ank sya ssh nak tidur kn time mlm..kdg2 smpai pukul 1..padahal dah off lampu pukul 10..dia nap selalunya 1-2 jam..bgn pukul 3.30 ptg plng lambat..tp mlm2 ssh nk tidur kn..klo xnap pukul 9mlm dah tido..stress maknye..

7 Balas

Dari saya la. Anak sulung 1y7m,2nd baby (3month), mmg tiap hari akan kejut bangun pukul 8 or 9 pagi, nap siang lepas makan,penat main,pukul 2-5ptg(ni akan paksa tido,bagi susu dodoi la dia). Bangun mandi makan n main la smpai pukul 10pm, ada Jgk screen time, tapi last 8PM. 10pm masuk bilik off lampu, silence kan segala bunyi, tukar pampers,susu, Mula2 main2 Pastu auto tido.. ni la rutin saya. Sbb bila ada baby saya auto penat. So terpaksa rutin ni buat hari2. Baru dpt rehat petang n tido malam lena. Adik dia pun last tido pukul 10pm Jgk n bangun pukul 3am susu then next 8am. Ada Jgk hari dia xnak tido, apa saya buat, bawak dia ruang tamu, lampu malapkan n bg dia main toys. Tapi suasana sunyi je. Nnty dia mcm bosan ngantuk pun ada. Da penat akan dtg kt saya mintak tido