Waktu tidur

Anak sy setahun 6 bulan + . Masa checkup setahun 6 tempoh Hari sy Ada bgtahu Dr waktu tidur Dan nap time ank sy.. Dr Kata lama tidur.. ank sy Ada 3 waktu tidur. 1 tidur panjang 8-10 jam. Dua lagi nap time. Sekali nap dlm sejam/setengah jam . Kadang kalau waktu tidur panjang dia kurang dri 8-10 jam Tu,akn topup balik kt nap time. So nap time kalau biasa sejam/setengh jam, mungkin topup balik Jd total sekali nap time Tu 2 jam setengh/3 jam. Kalau mcm ni,tak Ada nap time yg kdua . So akn berjaga main makan smpai waktu nap panjang iaitu waktu Malam . So smua Tu depends pada waktu tidur panjang dia mcm mana.. lagi satu ank sy Ada takut org . Org dewasa yg xkenal..dan dia Ada specific juga,tkut org yg pakai spec..pon tertentu juga.. boleh nak ambil hti dia, take time sikit. kalau budak2 Baya dia,dia ok je Ada tunjuk nak bergaul main..lagi satu ank sy ni kalau perhatikan , memori dia kuat untuk benda yg dia xsuka. Contoh bila masuk bilik nak cucuk vaksin,bila smpai sesuatu tmpt yg terlampau crowded. Nampak nurse2 baju putih,dr2.. tp kalau bawa dia g mall, indoor playground, dia ok. Boleh jalan sendiri. Tp kalau bawa g kk,langsung xnk turun . Nak berdukung je. Crita dia.. masa kt kk Tu, nap time ank sy yg pertama. Dia bngun pkul 5 lebih pagi. Dtg kk, kk buka,tunggu giliran smua Tu dlm pkul 8 lebih. Wake windows ank sy dri tidur panjang nak ke napping 1 biasanya 3 jam. Next nap ke 2 pun 3 jam dri nap prtama. Then biasanya 5-8 jam(anggaran. Kadang awal 6 jam,paling lewat 8) untuk sbelum waktu tidur panjang. Jadi masa dekat kk dia meragam,cranky,nangis, Sbb dia xselesa. JD trpaksa gilir dgn husband. Husband stay untuk tengok number giliran, Dan sy trpaksa bawa anak msuk kreta, nyusukan, Dan Bg dia rest. Bila msuk kreta, smua cranky meragam auto smua hilang. Sbb mmg waktu nap dia. Tidur smbil berair Mata masa meragam nangis.. dia nampk penimbang,dia nangis, cucuk pun nangis. So untuk mchart dgn Dr, Trpaksa hold dulu dgn nurse/Dr. Sbb nak BG dia nap kejap. Lepas dah tidur, bangun Masa jumpa Dr.. Dr Kata Ada trauma apa2 ke,lpastu ckp waktu tidur ank panjang Dan lama.. Jdi ..persoalan sy, tak normal ke nap 2x Shari. Tidur anggaran 8-10 jam Shari ni eh untuk bby setahun 6?#firstmom #seriusnanya

4 Balas

anak sye stahun sebulan & waktu tdo sme mcm anak puan.. 2x nap.. cumanya klu klua jln slalunye waktu tdo tu tganggu sikit la.. sme ade tdo skejap atau 1x je tdo.. n mlm slalu tdo pukul 8 lebih.. bab tkot org tu normal la kot.. sbb anak sye pun mcm tu.. org bley tegur je, klu amek dia menangis.. bab peg kk pn sme.. ble part nk timbg tu memg kuat la dia nanges tp settle sume sye dukung then dia diam la..

anak cranky sbb rutin terganggu dan normal untuk anak ada rasa takut pada stranger . umur 18 bulan boleh kurang kan dah nap .. bole ajar waktu nap 1kali sehari .. untuk starter 2 kali nap tp singkat kan waktu yang nap pagi so anak tidur nap petang slow slow kurangkan smpai dia tak perlukan first nap tu. .. nap 2 jam just fine .. takpun tanya doktor direct apa suggestions dorg

anak dah ada rutin harian jd kalau ggu skit memang akan crankcy. Puan dah boleh slow2 kurangkan nap siang 1 kali je waktu petang lepas makan tgh hari tu dlm pkul 2-4. makin dia besar takde dh nap siang.

masa ank 1y6m, tidur siang 1x sahaja (12pm - 2pm). then waktu mlm fixed 11pm-8am. siang tu sy mmg banyakkan aktiviti dgn dia..smbil buat kerja rumah.

3mo ago

Ni sama dgn ank sy. Ank sy setahun 4 bln. Cuma mlm tu dia tido 10pm-7am. Siang 12pm-2pm. Kdg klu kluar, dia tido lmbt sikit 3 atau 4 ptg bru tido. Tapi still 2 jam.