,assalm,mommy sy nk tnya ya sy 7 month dahh .baby kecil,sbb perut kecik je,tu mksd bby pramatang ya?

tnya pendapat ☺️

12 Balas

tak juga..masa checkup tengok berat bby sepadan dgn usia x.. kalau sepadan,xd msalah.. lgi 1 tengok tinggi rahim jugak.. perut kecil xsemestinya bby pramatang.. sy masa pregnant sbulan 2 kali mesti check swasta.jumpa lain2 dr ..dlm masa yg sama check kk..tengok ukuran tinggi rahim,berat bby sama ada sama dgn week pregnancy kita x.. tengok jugak kuantiti air ketuban.. sy masa 7 bulan pon takde besar mana ..ada jugakn org tegur2 kata perut kecik.. tp sbb sy slalu monitor keadaan bby, selagi dr ckp normal,takde apa yg perlu risau.. ok je.. pramatang ni kalau bby lahir sbelum 37 minggu.. sy genetic.. sbb mmg bdn kecik ..brsalin 38 minggu 5 hri xsilap emergency czer sbb lher bby trbelit tali pusat..last scan 3kg..bila brsalin bby 2.42kg,uri 400g+- lebih tu mungkin air ktuban n lain2 kot.. so jatuh SGA..bby kecil dri usia.. tp bukan pramatang laa .skrg nk msuk 4 bulan dah gedempol. dengar je apa dr ckp masa scan.. kerapkan bertanya pasal bby kita..selagi dr kata ok.. inshaAllah takde apa..

Hi, awak ada scan ataupun awak rasa baby kecil sebab perut kecil? hehe sorry tak berapa faham. saya pun 7bulan, perut kecik je, berat pun turun. tapi Alhamdulillah last scan baby membesar ikut minggu. dah 1.5kg masa 28w. taktahu mana dia menyorok sebab perut sangat kecik. mungkin kandungan pertama jugak. jangan risau kalau perut kecik asalkan bayi sihat. tapi kalau baby awak kecik tu saya tak pasti mungkin dr akan advice accordingly jugak la whats the reason 😊 apa2 pun semoga dipermudahkan urusan ibu & anak. take care ❤️

Bukan sis.. baby prem tu maksud dia kalau kita deliver before term.. dlm 37w ke bawah.. perut kecik xda mslh.. follow scan ja, kalau berat baby scan normal, air ketuban cukup, plasenta ok should not be any problem.. masa follow up rajin² kan tanya doc/nurse utk tau perkembangan baby ok

baby kecil sesuai dgn weeks tak jd masalah Pon. Sy Pon perut kecik kadang org tak perasan Pon pregnant. weeks 35 scan kk, doct ckp baby kecik 2.33kg. sedangkan sebelum ni doct ckp ok je. pemakanan Pon mcm biasa je. down jugak masa tu. tp bila baby lahir, 3kg 39weeks.

doctor ke yg cakap baby awk kecik? perut kecik x semestinya baby pun kecik. baby pramatang gelaran utk baby yg dah dilahirkan kedunia sebelum 37 weeks. klau still dalam rahim xpanggil baby pramatang. maybe sis boleh p scan dkat klinik swasta klau rasa was2..

Bby pramatang tu bby yg lahir sblm 37w. Bby kecil dlm kandungan dipanggil iugr (intrauterine growth restriction). Utk kes awk nti dktr akn pantau lg sama ada betul ke kndungan awk tu iugr or tidak.

2y ago

baby pramatang yg lahir sblm 37 minggu sis.. jika berat baby sesuai dgn minggu.. iya tidak menjadi masalah walaupun perut sis kecil.. pengalaman anak pertama perut sayang kecil tp time lahir mggu 38 berat baby 3.1kg.

Beranak before 37 weeks baru dikira pramatang.. kalau masih dalam perut tak.. doktor ckp ke bby kecik? Kalau doktor tak cakap apa, and berat bersesuaian dgn weeks .. so not a problem

sy nk bersalin pn perut kecik. ada nurse ingt sy dh bersalin 🤣 n spnjg pregnant sy naik 5kg je. syukur jela perut kecik sng bawak bby. nk pantang pn senang

Astagfirullahaladzim....tang mana la hang dengaq kata2 ni.....tak ada punya perut kecik baby pramatang...ish...mengarut

kalau Berat baby ikut umur kandungan, ok ja biarpun perut kecil.