Adakah anda tinggal bersama dengan ibubapa/ibubapa mertua selepas berkahwin?

Voice your Opinion
Ya, ibubapa sendiri (komen berapa lama)
Ya, ibubapa mertua (komen berapa lama)
Tidak

1831 respon

67 Balas

sy duduk dgn nenek myLaki sbb nenek dy yg jaga dr lahir.. stress..tp myLaki buat² ta faham..pengotor satu hal.. mulut bole tahan puaka.. suka cari pasai dgn sy.. yg paliing sakit hati sampai skunk na suap anak 5m makan roti sardin..mau ta mengamok sy nasib nmpk cpt² ambk ank terus ta bg pegang anak dkt 2-3 mggu jgk laa.. then yg paling sakit hati sangat² smpai ta bole lupa.. sy bz didapur na masak bole pulak buat akai p nagis² mengadu dkt myLaki ckp sy nii ta layan ta tegur dy..mula myLaki mcm marah² laaa dy org bz lg pn sy da lambat na keja lg ..pastu dgn keadaan mrh myLaki mai tny sy knp ta layan org tua tu ❓sy smpai nagis sbb myLaki tinggi suara dgn sy .pastu ckp sy lawan dy padahal sy jawab bz kt dapur ta nmpk kaa na sattle ank lg.. na masak lg . da lar lambat na keja ta siap apa lg... sy ada buka kedai sendiri... smpai ta blik rumah wlpn da tutup kedai.. sy duduk ja dikedai dgn anak smpai malam n myLaki maii pujuk ajak balik .. dkt sebulan sy ta brckp ta peduli makan minum org tua tu... lepas tu baru myLaki jaga hati sy bila sy ckp asyik na jaga hati org tua tu hbs hati sy mcmmana❓ sy masak mkn tinggai atas meja pagi2² sebelum p keja . bole p cerita kt jiran ckp ta mkn apa.. tadak mkn kt rumah n cakap sy masak ta sedap.. padahal bila dpt mkn bertambah-tambah...sy memang terasa gilaaaa n pendam jaa.. pastu balik na blik rumah makayah 2-3 malam pun susah na bg... tahh laaa... sy stress sangat² sampai tahap tanya myBff mcm mna proses na cerai... selagi sy ada dalam rumah tu hati sy ta tenang n bahagia... da cuba berbincang dgn MyLaki tapi ta berhasil . alasan org tua ..layan kan jaaa.... nyayok cakap apa pun ta ingat dahh... sy ckp kt myLaki senang jaaa selagi sy bole bertahan sy tahan.. kalau sy ta bole tahan n sabar... jangan halang sy utk angkat kaki dr rumah tu....mak bapak myLaki pun bukan peduli mak sendiri. tau cakap pung-pang ja lebih na jaga org tua sendiri pun ta bole...

nk ckp tggal dgn ibu bapa pn ya..nk ckp tggal kluarga mntua pn ya...sbb xtentu sbb kedua2 pihak perlu dijaga..kerna xramai adik beradik..so kadang seminggu rumah mak ayah..seminggu rumah mntua..so sama adil...nasib la kahwin dgn org dekat ja...klau lain2 ngeri mau meletup enjin kereta🤣🤣tp skrang kn musim pkp..jdi kadang xsama adil la...selagi xhbis pkp xblh la nk blik selalu.kdang trsangkut rumah mntua lama..kadang trsangkut rumah mak ayah lama..hmmm covic cepat2 la awak pergi dri muka bumi ini..semoga kita dilindungi dri pnyakit merbahaya ini...aminnn...

duduk dgn fmly sndiri...sb tiada jaga org tua...adik² jauh..tgl org tua berdua druma..kerana rasa bertanggungjawab...dan lgi memikul tanggungjawab sbgai anak sulung..trpksa duduk dgn org tua...rumah sndiri masih dlm proses pmbinaan...terpksa buat ruma dkt² dgn ruma org tua..senang sikit lawat diorang nti...

Masih tinggal dengan family sndiri.. Adik bongsu tolong jagakan bayi.. Kami dua2 bekerja.. Walaupun dah ada rumah sndiri. Hujung minggu je balik rumah sendiri... In shaa Allah.. Bila keadaan negara pulih seperti biasa.. Akan cari pengasuh Dan pindah duduk rumah sendiri..

7 bulan bernikah dan masih tinggal di rumah ibu sendiri. Ayah baru meninggal, jadi mak sunyi kalau ditinggalkan sendirian. Mak minta tinggal bersama buat sementara. Mungkin selepas selesai pantang, akan keluar duduk rumah sendiri.

kejap je. sebulan dua je. pastu terus pindah rumah sewa even rumah sewa yg x selesa. Asalkan ada privacy.. Heheheh. Jenuh jugak awal2 nk kumpul duit sewa, lama2 pandaj dh berjimat cermat..

kami share deposit rumah n bulan2 dengan akak dan abng ipar sebab kami ade adik oku lelaki sorg .... sewa serumah + barang kering + api air share 2 .

tidak ..lepas nikah kami tinggal di rumah sewa.. sblum mjlis ...means sebulan sblm majlis kwen kami suami dh siap2 cri rumah sewa utk kami tggl berdua

Lepas kawin (kawin Dis 2020) sampai sekarang terus duduk rumah mertua. Doakan supaya saya dapat duduk rumah sendiri. Amin ya rabbal alamin. 😔

Selamanya... ♥ suami sy ank sulung .. Dn sy rsa lebih baik sy dn suami tngal di sini.. Supaya dpt mnjga mereka sehingga ke tua.. InsyaAllah