salam..nak tanya adakah merbahaya kalau tidur secara telentang..saya pregnant 13 week..

tidur paling selesa terlentang..

7 Balas

Hi sis..bahaya tu sbenarnya lebih kepada merbahaya pd sis sbb bila janin dh besar, dia akan himpit organ2 kita..tu yg buat rs sesak napas..tp sis br masuk 2nd trimester n rsnya baby belum besar sgt..InsyaAllah xmerbahaya utk sis..sama cm sy gak sis..awal2 dlu sy tdo telentang sbb sy selesa..tp dh perut mula membesar, br sy start mengiring sbb dh xselesa..kalau sy tertidur secara telentang, nnt mesti sy terbatuk2 ms tdo..lps dh tdo mengiring belah kiri, br selesa tdo..xde batuk2 g dh..take good care of urself sis okay🤗

Sya dh msuk 10week, tdo terlentang dh rsa sesak nafas tak slesa langsung, even bby bump blum nmpak, smpai lh ckup bulan sya tdo mengiring, kdang kekanan kdang kekiri, msuk 30week, dh start tdo tak lena, menyesal pula msa awal kandungan tak beli bntal U khas untuk pregnant punya, lpas bersalin ni bby pun kerap tdo mengiring 😅😂siap letak lengan dia atas kepala lgi, sebiji mcam mmy dia dlu 🤭

awal2 ok lg. bila da besar..kita sndiri rasa sesak kalau terlentang. kecuali kepala ditinggikan. kdg2 mmg susah nak tdo..bila da dpt tdo..da pg. kena bgn g kj lak da😅

2y ago

mcm sya laa skrng dh 32 mnggu..nk tido xselesa..pusing kiri kanan xselesa gak kadang2 tu lepas tu telentang bantal tinggi sbb dh mmng semput n sakit pinggang baru leh lena..

br thu.. tp sy selesa tidur mengiring jer. dan sy kuat tdo..susah tdo pd waktu mlm. klu dpt tdo tu .bestnya.. ngantuk sepanjang masa rasanya ni

13 weeks boleh lg sebab baby dlm perut masih kecil. nanti masuk trim 2, 16 weeks ke atas, bila perut dah makin nampak besar, tidur mengiring..

3y ago

kalau tido mcm duduk gitu boleh ke? sbb masa pregnant anak pertama kedua bila dah 20 weeks keatas tu sy akan tdo mcm duduk ..bantal banyak..kalau tak mmg tak boleh tdo..skrg pun susah sgt nak tido..serba tak kene..

Sy 16minggu msih blh tido terlentang hehe selesa. Klu tkut sandar dengan bntal mcm separuh terlentang

ya bhaya