Baby tukar baju berapa kali sehari?

Tgh prepare utk beli baju baby. Nk tahu baby biasanya kita tukar baju berapa kali sehari ye?

16 Balas

sehari 2 pasang, mandi sekali je sehari pada tgh hari sewaktu panas terik, jika pampers bocor (berak atau kencing) atau muntah, maka saya emergency lg sepasang... Pampers itu banyak digunakan siang dan malam asyik tukar je walaupun sikit supaya bayi selesa.. Saya sentiasa ada napkin lembut disebelah bayi supaya blh lap terus apabila muntah..kdg dukung itu saya letak napkin on my shoulder n dukungnye khas standby jika dia muntah selepas breastfeed.

bagi saya baby dia bukan main kotor pun haha , saya sediakan 4/6pasang saja ada campur dengan baju kakak dia sekali .. yang saya beli khas untuk dia hanya 4pasang saja .. kalau tukar tu terpulang kalau saya baju masih tak kotor atau bau dia wangi lagi saya akan pakaikan baju yang sama tapi kadang baby ada juga berak terkeluar kan so itu lah kita tukar ..

2x untuk newborn. Tapi Kalau da 2,3 bulan 3x. Depends. Kadang mandikan tghri Sbb cuaca panas. Kadang Sbb boleh jadi baby muntah. Kadang boleh tetiba pampers bocor. Ha banyak la kadang tu Yang xboleh nak jangka.

2x utk newborn baby..tp standbylah 2 helai lagi.. kadang baby muntah x byk..mcm bb saya ni asik muntah je keje dia 😅..dah burpp pun muntah, sedu pun muntah.. mak dia pun kena tukar baju sekali..😆.. jdi standby je lah lebih..

2y ago

hahaha sama la kita. dah burp pun muntah lagi. jarang baju mak tak basah sekali.

Kalau ikutkan mandi 2x jadi 2x tukar baju tp condition baby ni tak menentu kadang kadang jeluak, air liur meleleh byk sgt, pampers bocor jadi kena tukar baju dia lg. Mungkin prepare 3 atau 4 helai.

X tentu, klo baju x kena jeluak or poopoo baby, sehari 2x, kalau terkena lebih dari tuu.. Standby extra lg ok dr cukup2. Jenuh nak cuci bj nanti..cari saiz 0-3 bulan, 3-6 bulan..

biasanya 2 kali sehari. tapi jika baby muntah (jeluak), susu terkena pakaian baby, kencing atau berak terkena pakaian, saya akan salin pakaian baby.

mcm sy 2x je pgi dgn ptg... klau hntar nusery sy sediakn 3 helai utk spare stanby mne tau muntah ke, terberak ke... haa gitu jahh

sy tukar ikut keperluan. walaupun org ckp baby bersih tpi sy tetap rajin tukar baju baby. kdang2 sehari 5 pasang.

Biasa lps mndi ja tukar tp klau ank muntah ke baju kotor sbb berak/kencing terbocor tu kena la tukarkan