Masih tidak nampak kantung baby

Test pregnancy line 2 kabur, suddenly sakit bawah perut sebelah Kanan,sebelum ni ada buat operation appendix ,check hospital doctor ckp kantung blm ada, suspect ectopic pregnancy.berapa minggu boleh nampak kantung? sekarang 4 minggu 5 hari.i worries operation appendix sebelum ni mungkin mengganggu kandungan ni.adakah test macam ni tanda mengandung?? ectopic pregnancy itu bahaya X?

Masih tidak nampak kantung baby
13 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Masalah yang anda hadapi memang boleh merisaukan, terutama dengan sejarah pembedahan appendix sebelum ini. Biasanya, kantung kehamilan boleh dilihat melalui ultrasound sekitar minggu ke-5 hingga ke-6 kehamilan. Jadi, berada pada usia kandungan 4 minggu 5 hari, mungkin masih terlalu awal untuk melihat kantung tersebut. Test pregnancy yang menunjukkan dua garis kabur biasanya menunjukkan tanda positif mengandung, namun ia juga boleh disebabkan oleh pelbagai faktor lain seperti kualiti test kit atau waktu ujian dilakukan. Sakit di bawah perut sebelah kanan dan riwayat pembedahan appendix boleh menambah kebimbangan, tetapi tak semestinya akan mengganggu kandungan. Namun, kemungkinan kehamilan ektopik (ectopic pregnancy) perlu ditangani dengan serius kerana ia boleh berbahaya. Kehamilan ektopik berlaku apabila embrio terimplantasi di luar rahim, sering kali di tiub fallopio, dan memerlukan rawatan segera. Langkah terbaik ialah terus mendapatkan nasihat dan pemeriksaan lanjut dari doktor. Jika benar itu kehamilan ektopik, tindakan perubatan perlu diambil segera untuk mengelakkan komplikasi. Untuk kesihatan ibu hamil, pastikan anda mengambil suplemen yang sesuai untuk menyokong perkembangan janin dan kesihatan anda. Anda boleh cuba produk berikut sebagai suplemen untuk ibu hamil: [Suplemen Ibu Hamil](https://invl.io/cll7871). Suplemen ini dapat membantu memastikan anda dan bayi mendapat nutrien yang diperlukan sepanjang kehamilan. Semoga semuanya berjalan lancar dan segeralah berjumpa dengan pakar perubatan untuk kepastian dan rawatan yang tepat. https://invl.io/cll7hzz

Baca lagi

6 weeks dah nampak kantung. Kalau dah 6w try scan kat klinik lain sbb kdg2 mesin tu x nampak, yg lain nampak. Kalau rasa sakit sebelah bhgian, try buat tvs scan untk tgk betul ke ectopic. Ni scan yg masuk dr bawah tu, lebih detail kalau nk nampak fallopian tube, selalu ectopic kat kawasan ni - ex-ectopic survivor, pecah and buang sebelah tube, skrg anak 1

Baca lagi
1mo ago

Scan dari bawah tu x ganggu kandungan pun. Boleh try nanti untk dpt result scan lg jelas

5w or 6w bru nmpk kantung biasanya, klau nk scan awal try sis scan kt klinik swasta, buat tvs scan..sy pernah ektopik time 7w, blm pernah scan bfore tau ektopik tu..sy sakit bwh perut sebelah kanan, mula2 sy ingt normal then lama2 sakit sgt..scan tvs rupanya ektopik pregnancy..sy tkda bleeding just sakit perut je..awak sakit perut tu sakit sgt or mcm mna?

Baca lagi
1mo ago

5 or 6w nnt kalau tak period lg try sis g klinik swasta ckp nk buat tvs scan sbb upt +ve tp tak nmpk kantung & bgtau dr sakit bwh perut sbelah on off

ya test tu +ve tu. doktor buat TVS tak? ectopic bahaya sis. baby takkan survive, and bahaya untuk kita juga. kalau sakit makin teruk, atau constant tak hilang2, atau ada bleeding, cepat jumpa doktor semula.

Saya nampak kantung masa 5 weeks 4 days macam tu. Tapi sangat kecil. Macam biji kacang hijau. Then, scan 7 weeks baru besar kantungnya. So dont worry okay.

sy dlu 4 weeks pun tk nampak.apa pun, cuma nampak.dinding rahim tebal je..dh 8 minggu baru scan balik nampak dan dengar degupan jantung baby.

kalau dah scan tak nampak kantung & terasa sakit perut better ke hospital.. ektopik kalau lambat ada risiko tube fallopian pecah

Awal lg tu. Ectopic bahaya rahim boleh pecah. Once kena ectopic 1 fallopian tube kena buang, harapkan 1 je lg utk pregnant

tgk faint line ni positive...tp mcm eh tanda ectopic pregnancy? awak Ada bleeding ke..moga semua dipermudahkn

1mo ago

takpe..tggu seminggu dua..pastu test lagi..kalau upt Makin pekat..g check doc balik..scan semua..bru bole tau keadaan mcmne

VIP Member

try pergi klnik swsta yg lain..mintk 2nd opinion dr doc brbeza.. mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin