Kriteria Mencari Pengasuh

Terganggu betul fikiran saya bila saya mendengar ada 1 bayi perempuan yang dihantar ke rumah pengasuh, tapi sebenarnya yang mandikan dan menukar lampin bayi tu adalah suami kepada penjaga tu. Memang menggigil dan menggeletar mak pada bayi tu tatkala dia mendapat tahu yang rupanya anaknya diurus oleh seorang lelaki, dan bukannya penjaga yang diamanahkan tugas tu. Tak dapat dibayangkan segala kemungkinan yang terjadi. Anak sekecil tu, manalah tahu apa-apa kalau dia diperlakukan seperti pemuas nafsu. Mak tu bekerja. Berkorban demi fardhu kifayah. Mulut jangan celupar, jari jangan tak ada insurans bila ada yang kata, patutnya mak berhenti kerja bila ada anak. Bayangkan kalau semua misi buat keputusan letak jawatan bila ada anak. Siapa nak jaga pesakit? Berapa ramai ahli keluarga yang mengharapkan pesakit, diberi makan, punggung dicuci oleh misi dalam wad? Mak tu terus tak fikir panjang, serta merta dia ambil anaknya dan dah tak hantar kat pengasuh tu. Dia takkan pertaruhkan keselamatan anaknya tu. Buat masa sekarang anak itu dijaga oleh neneknya sementara mak tu mencari penjaga baru. Tadi saya berbincang dengan mak tu tentang kriteria penjaga yang patut diambil kira 1. Suami pada pengasuh tu mesti bekerja di luar rumah. Kalau yang berjauhan dengan suami lagi bagus. Dan suami tu tak terlibat langsung dalam menguruskan anak jagaan. 2. Pengasuh tak ada anak lelaki remaja yang kelakuannya diragui. Perangai anak-anak yang pengasuh sedia ada tu menggambarkan bagaimana didikan yang bakal diaplikasikan pada anak jagaan. Pada saya, secara peribadi, kalau anak-anak pengasuh membahasahakan mereka, aku dan kau, memang saya takkan hantar anak ke situ. 3. Keadaan rumah tu. Seperti seorang bos saya kata, kalau nak tahu rumah orang tu bersih ke tak, pergilah ke dapur dan bilik air. Kalau tak menepati kehendak kita, lupakan saja. Nanti kang kita yang banyak songeh. Nak orang ikut cara kita, padahal dari mula, kita dah boleh elak. Setiap orang tahap bersih tu berbeza cara dia terima, jadi tepuk dada tanya selera. 4. Berapa ramai bayi atau kanak-kanak lain yang dijaga oleh pengasuh tu penting, terutamanya kalau anak kita masih memerlukan perhatian. Kang tak terjaga anak kita tu, masalah nanti. 5. Perbincangan secara terbuka mengenai makanan anak di sana. Sama ada pengasuh masakkan ke, atau kita nak bekalkan awal-awal. Kalau nak penjaga tu yang buatkan, dapatkan satu titik pertemuan tentang diet anak kita. Bab makan jajan tu, penting kan bagi sesetengah mak, maka yang tu kena ditekankan sebab ada pengasuh tak kisah pun tentang tu. 6. Rutin yang kita nak pada anak tu, sesuai ke tak dengan penjaga. Kena ada bertolak ansur jugalah kan. Kalau terlalu rigid kang, bermasam muka la pula. Padahal anak kita kat situ, tak nak anak kita tu jadi tempas lampias pengasuh yang tak puas hati dengan kita. 7. Kalau ada perokok dalam rumah tu, paling bagus tak payahlah hantar kat pengasuh tu. Kang tak pasal anak kita senang dapat jangkitan paru-paru dan telinga. Atau trigger asthma dia. Kecualilah kita pun tak kisah sebab suami kita pun tak reti bahasa tentang merokok. 8. Waktu bekerja sesetengah orang kan tak tentu. Jadi kita kena pastikan yang penjaga tu boleh fleksibel dengan masa kita. Dan mungkin kena tambah duit untuk extra time kan. 9. Bila dah hantar anak untuk jagaan pengasuh tu, perhatikan perubahan perangai anak kita. Kalau dia lain macam, kita mesti selidik betul-betul. Ada yang tak kena lah tu. 10. Cuba dulu seminggu, tengok anak kita ok ke tak. Kalau saya, saya percaya pada maternal instinct saya. Ala macam kalau suami buat jahat sembunyi-sembunyi pun, kita yang isteri ni ada nalurinya kan, macam tahu-tahu saja. Samalah juga dalam memilih pengasuh untuk anak kita. Semoga Allah sentiasa melindungi anak-anak yang terpaksa dijaga oleh orang lain demi kerjaya. Untuk dapatkan sesuatu, mestilah kena berkorban kan tapi kita masih berhak dapatkan yang sebaiknya dari apa juga limitasi kita. Dr. Rusyanie Ramli

1 Balas

Sbb tu sebaiknya hantar anak dkt tmpt pengasuh yg berdaftar..

4y ago

Betul tu sis.. tak kire la baby girl ke boy..