Cari pengasuh untuk first mom

Cuba korang share pengalaman cari pengasuh buat pertama kali. Saya first mom masih teragak-agak nak cari pengasuh walaupun mak dah cadangkan cari pengasuh awal2. Anak bulan 11 baru keluar. Sebab mak saya cakap kena ambil tahu pengasuh tu orangnya macam mana n environment dia jaga okay ke tak. Tapi macam susah nak percaya sebab awal2 kenal mestilah semuanya elok je.

2 Balas

ni pengalaman sy la..sbb sy tak duduk berdekatan keluarga dan mertua. 1st sy cuba survey pengasuh dkt komuniti tmpt sy via FB dan kenalan suami. dah ada list semua baru sy WhatsApp sorang2 tanya (sy tanya detail sbb ibu sy sblm ni mengasuh juga, jd sy tahu serba sedikit soalan yg wajib dan perlu ditanya).

7mo ago

biasa awak ws je ke atau cuba juga bersemuka dgn calon pengasuh.. sbb dlu ada org nak hntr ank kt mak sy.. siap nenek dy dtg dri penang ke johor jmpe sdri sembng2 dgn mak sy.. cucu sulung rasanya tu yg risau sgt..

ni cth soalan la tp klu rasa nk tmbh, boleh je. 1- pnglmn asuhan 2- brp ank asuhan skrg, gender dan umur (if ada) 3- bayaran sebulan brp, klu lebih masa kena bayar extra ke. klu soalan lain blh tanya juga, biasa handle ebm ke, biasa handle bby yg fussy ke..

7mo ago

terima kasih share.. 🫶🏻💕