Dilemma nak hantar baby 3 bulan ke pengasuh

Sy plan nak hantar ke taska yang terima baby 3bulan , yg dekat dgn area rumah di selangor. Tapi mak sy pulak risau jadi apape dekat baby. So mak sy cadangkan sy tinggalkan anak di kampung , upah pengasuh yg dia nampak depan mata. Kos pun rendah je dlm below 300-400 mcm tu. Kg sy sgt jauh ya huhu.. di pantai timur..kalau sy dh letak anak kt kampung sy kena la ulang alik setiap seminggu atau dua minggu sekali. Naik flight mahal pulak. Kalau drive letehh..tp takpela bab kewangan tu insyaallah mampu , cuma sy fikir kalau anak duk kampung, sy fikir sy akan terlepas masa nak tengok anak membesar. Sy akn terlepas first word dia, first walk dia.. huhu Mak sy kata bila baby dah besar sikit boleh jalan baru duduk dgn sy. Sbb suami sy boleh jaga sambil jaga kedai. Time 3-12 bulan ni rasanya suami sy x boleh fokus jaga anak sambil jaga kedai, pasal yela kan masa bila nak tengok anak masa bila pulak nak layan customer. Baby kn nak kena bg perhatian sepenuhnya..Hmmm Btw sy ada je mak mertua di selangor ni, tapi dia pulak tak selesa kalau sy upah pengasuh yg duduk rumah dia. Takkan la sy nk harap mak mertua yg dah tua sorang2 jaga baby kn huhu.. sy keje kat KL, 7am-6pm xleh nk jaga baby.. ni anak sulung kami.. Sy xtau la nk minta pendapat or nak luah je, sy buntu nak buat keputusan.. Anyway, the reason mak sy tak percaya kt pengasuh sbb 1. Anak kepada makcik sy tiap2 hari pengasuh update kata anak x nanges, tapi hilang suara. Pelik sgt. So kami syak, pengasuh tu biar je baby nanges separuh hari ke sehari suntuk taktau la sampai hilang suara. 2. Cousin sy sendiri adalah seorang pengasuh, dia punye la jenis baik je lemah lembut tapi rupanya jenis suka cubit budak. Bila mak sy tegur, dia ckp dia suka cubit sbb geram. Bkn budak tu buat hal apa pn, mmg hobi dia cubit. Eeei la kenot brain. Nasib budak tu tak lebam je Edit : ramai salah fhm ingat suruh mak sy jaga. Maksud sy upah pengasuh yg mak sy pantau di rumah. Sbb sy x boleh pantau. Mak mertua pula tak selesa org luar tinggal kt rumah dia w/pun hanya cuma waktu siang sblum sy amik anak. Plan nya letak kt kg sampai anak umo setahun je. Tp sy setuju rata2 komen suruh anta taska dkat dgn sy, itu plan asal sy dgn husband. Tp bila mak tahu, dia bantah habis2. Sy xtau mcamana nk ckp dgn mak. Mmg susah nk menang ckp ngan dia. Situasi2 yg dia cerita mmg menggoyahkan sy

31 Balas

Perkara biasa utk FTM. Bila kita letak anak kt pengasuh, serahkan semuanya pada Allah swt (if youre muslim). Jgn putus doa yg baik2 utk anak agar dia dijumpakan dgn pengasuh yg baik. Dan jaga hubungan baik dgn pengasuh juga, you kata you mampu so nanti rajin2kan lah sedekah apa2 pada pengasuh. Logically kalau kita 1000x baik dgn org, org auto 2000x baik dgn kita unless dia jenis tak bersyukur - kalau dpt pengasuh camni blah cecepat. Mula2 je rasa taknak letak anak dgn stranger cos anak first. Esok lusa anak dah ramai, time cuti pun mula la sibuk nak hantar anak kt pengasuh sebab nak me time 😌 Okay gurau tapi ini realiti🤪 For me anak dekat dgn nenek & jauh dgn kita ni banyak cons nya. Orang tua ni awal2 je semangatnya lebih, mulut sibuk nk itu nk ini tanpa sedar kudrat dia pun dah suam2 kuku. So better anak you biar jelah dekat dgn you. Mcm my mil la kemain offer nk jaga anak2 fruit husband dulu tp pastu ashik complain kt adik beradik lain penat la budak tu bising kuat nangis la itu ini la, even i yg menantu pun dia mengadu letih jaga budak tu padahal dia yg offer in the first place sampai sentap my biras anaknya iaitu cucu kandung nenek tersebut diperkatakan begitu. After i beranak my kid pun dia beria offer juga but BIG NO lah 😂 And lagi 1, anak kecil lagi mmg fragile so ulang alik klinik tu normal. In case emergency, kalau your kid dekat dgn you mudah lah you nk terus bawa dia jumpa doctor. Takkan you nk drive from selangor to pantai timur for 5 hours nangis2 dlm kereta if something bad happens to your baby. Cos baby ni takkan lari dari demam lah batuk lah berkahak lah semput lah ruam lah muntah2 lah & worse case, kena sawan. Ini semua normal ya jadi think smart sissss

pengalaman sy sendiri adik bongsu sy mak tinggalkan duduk dgn atok nenek dkt kg. bile setiap kali blk kg cuti adik xnk dgn kami...anggap kami org luar sbb dia membesar kami xde depan mata. mujur x lama mak tinggal dia dkt kg. umur dlm 2 tahun cmtu mak ambik balik duduk sekali. x mudah ya anak nak ikut kite balik semula bila dia dh lama dgn atok nenek yg besarkan dia. bg sy, sy akn spent duit lebih utk cari taska atau pengasuh yg betul2 boleh jaga anak dan paling utama doa..smg Allah mudahkan urusan sis ..buatlah solat istikharah...mcm sy, sy prefer ank dkt dgn sy sbb sakit anak apa2 boleh terus refer hospital dan kita jaga dia.. apa2 kite yg pertama dgn dia...just my opinion sis ✌️

8mo ago

Setuju.. dan mak dan ayah dh x berapa faham dgn situasi sakit/prosedur d hosp.. saya bercakap atas pengalaman saya juga

situasi awak sama dgn saya dlu.. cuma saya x start keje lg. diorg suruh lapor diri sebulan lepas bersalin. mak saya x bg hntr pengasuh, mak sya ckp dia sanggup jaga. so, sya kena ulang alik dr Selangor ke utara. end up, saya tolak tawaran kerja tu. x lama lpas tu keluar dr mulut mak saya "tgk makcik A tu, kurus je badan dia. x cukup tidur, x cukup mkn sbb jaga cucu dia. dah tua2 anak bg jaga cucu" saya bersyukur giler x bg mak saya jga anak.. better hntr pengasuh dr hntr taska ya sis. lg satu cari pengasuh area rumah, jgn jejauh. and to be working mom, mmg bnyk you akan terlepas sbb masa awak bnyk dihabiskn dkt tmpt kerja dr anak awak.

better letak je kat taska atleast baby bawah jagaan kita, saya mmg dah set awal kalau saya kahwin ada anak saya tknk family saya jaga nak pulak kalau tinggal jauh dari saya, pengalaman saya masa kecik opah saya jaga saya, in the end saya tak rapat pun dengan makpak saya sampai ayah saya tanya nak sekolah kat mana kg ke KL saya pilih untuk sekolah kat kg , so adik beradik saya yg lain semua kat KL tapi tadika jela saya sekolah di kg. apa yg saya nak sampaikan if awak biar anak awak jauh dari awak dia takkan rapat dengan awak, saya percaya akan timbul rasa jealous even dengan ahli family kita sendiri nnt.

Puan boleh usaha cari taska yg parent pun boleh tgk aktiviti anak. Ada taska yg selalu update setiap berapa jam berkaitan anak kita. Bayaran mungkin mahal sikit. Tp nak dibandingkan dgn hantar anak tggl di kampung nun jauh dari kita.. yakinkan mak puan, ada taska yg terbaik. Setiap kali hantar dan ambik ada record anak. Aktiviti anak seharian pun di update.. Sy pun dulu mak mintak nak jagakan anak sy sbb kat rumah mak ada bibik.. tp sy dan suami slow talk dgn mak.. kami yg nak sgt ada anak.. jd apa guna kalau kami hantar anak kami pada mak.. sama jelah sunyinya.. alhamdulillah mak kami faham 😄

Hai2, sy tukang post ni..ramai yg salah faham ingat suruh mak sy jaga. Maksud sy, upah pengasuh yg mak sy boleh pantau depan mata dia. Sbb kalau dkat sini, mak mertua tak selesa pengasuh luar dok rumah dia. Dan sy pulak tak boleh pantau juga sbb sy keje. Tapi betulla tu baca pendapat semua lebih baik sy hantar ke taska area rumah sy je. Skrang ni mcamana nk argue dgn mak sy, dia sangat2 tak bagi sy hantar ke taska sbb byk sgt kejadian zmn skrang ni. Sy dgn husband dr awal mmg nk tawakkal je anta ke taska.. tp bila mak tahu plan sy, dia bantah habis2. Hmmm

8mo ago

Saya tak salah faham. Memang pengasuh yg jaga & mak awak pantau dpn mata tp kalau dah nama nenek ni sama je. Dia mesti nak involve jugak. Silap2 dia boleh ganggu kerja BS tu, rimas BS nanti. Apa susah, ckp je husband berat hati nk letak jauh. Kena dgr ckp husband

Alamak sama la sis situasi kita..🫠🫠my mom xhrp nk bg hntr pngasuh sbb kecik sgt lg..katanya biar besar sikit bru cari pengasuh tu pun kena select pengasuh yg btul2 ok..tp sy dh bgtaw sesiap tengok keadaan dulu, saya nk survey pengasuh..nk xnk mmg kena cari pengasuh, xsggup rasa nk berjauhan lama2..cuma lps 3bln ni kena tggal bg my mom skjp, dia nk jaga dulu smntara sbb maternity leave hbis ngam2 puasa n dekat raya..so tinggal sekejap, lps raya bru ambik..🥹rasa mcm sedih, tp as a mom kita nk yg terbaik utk anak kita..so tahan la berjauhan sekejap je🤭

8mo ago

Itu la sy risau jgk sbb baby 3 bulan kecik sgt lg..hmm. Sis plan nak ambik balik anak bila umo dh brapa bulan?

Better jaga sendiri sbb puan dan suami jaga kedai (kerja sendiri?). Upah je pengasuh, sediakan bilik yg selesa dlm kedai tu atau pengasuh berhampiran kedai. Kena ingat tanggungjawab mengasuh anak adalah tanggungjawab ibu bapa. Ada kelebihan jaga sendiri, ambil peluang dekat dgn anak walaupun bekerja. Biar ada bonding antara ibu bapa dan anak. Mak ayah kita dah lalui zaman mengasuh anak. Usah bebankan mereka walaupun mereka offer untuk jaga cucu (walaupun ada bantuan pengasuh di tempat mereka). Mereka pun ada kehidupan zaman keemasan mereka.

Moga dipermudahkan urusan you sis. I setuju dengan pendapat spent lebih duit try n error cari pengasuh terbaik untuk anak kita dari you spent lebih kat transport utk balik kelantan tengok anak dan tak dapat tengok anak membesar depan mata. Yelah cakap memang mudah, you yang rasa sendiri. Bertawakal kpd Allah, lepas you dah cuba yang terbaik. Walaupun mungkin akhirnya pilihan terakhir nanti adalah hantar anak balik kg huu. insha Allah. Semoga yang baik baik aje untuk you and baby 🫰🏻

kalau nak tolong pun saya tak pasti tempat awak dengan klang jauh atau tak . kakak saya ada jaga budak jugak . cumanya dia tak ambik banyak sebab kalau dia menjaga baby , risau takde masa untuk baby . tapi mcm awak cakap , takut kan em . tak pasti la kalau awak takut , setiap mak memang akan rasa macamtu . tapi nak taknak kita mesti nk ada duit sendiri , takpe la sis all the best untuk u . u fikirla baik2 , tapi mother in law u taknak tolong jagakan anak u ke ?

8mo ago

hi hasanahh . kakak saya pengasuh area sg udang .