Loya

tekak selalu loya xde selera makan tp lapar korang biasa makan apa diawal kehamilan semua benda tgk ..mcm nk muntah dah 2minggu xde selera makan.risau baby nk membesar #7week

14 Balas

sy masa kandungan usia awk just byk makan buah tembikai je..yg lain mmg x masuk..pastu bila tembikai dah start x masuk jgak sy just bgtau dktr masalah sy n dktr akn bg ubt utk tahan muntah..kne makan ubt 30 minit sebelum mkn apa2..alhamdulillah ubat tu berkesan kat sy..skrg dah 19w+ dah start makan tp masih memilih jgak.

Sy mkn biskut dgn bun. Pastu byk mkn buah epal, jambu batu n oren. Kalau rasa nk muntah je sy cpt2 minum minuman masam utk hilgkn rasa tu. Nasi blh sy telan tpi sikit je utk alas perut sbb selera mmg xde.

klau sya dlu awal2 kehamilan alahan teruk jgak 3mnggu awl khamilan mmg xde selera mkn trus..sya amalkn mkn buah2 n jus n kurma...sbb alahan tu sya suka plak mkn mknan manis...yg masam2 sya xsuka...

4y ago

sya suka mkn buah epal,anggur n mnum air soya...sya xmnum susu...klau sya mnum soya bby aktf sngt brgerak...scan blm lgi..28/1 nie bru nk scan..xtau lgi gender bby...

sama sis sy 7mggu mcm kain buruk tgk nasi dan bau maknan dh blh buat sy muntah. mkn jugk buah2 sikit alas perut. milo cicah biskut. sy xlalu benda manis sbb loya

pg mnm susu,roti dgn biskot,kurma,kismis..tgh hr nasi blauk sikit je..kdg mkn mee sikit je..mlm pon sme..mkn sikit je..sbb x lalu..sambil mkn Buah²

4y ago

ms memula tu..xblh telan...sedut cpt²...lelama..sedap susu..padahal sy xske mnm susu..tp demi bby..

Makan buah-buahan untuk kekalkan nutrisi kpda bayi. Cuba makan buah oren sis kalau rasa loya. Macam sy tidak ambil nasi sy ganti dengan buah apel.

4y ago

bila makan buah anggur macam rasa perut masuk angin

Takpe saya hampir 5 bln cmtu sis, mmg tak lalu. Kkdg bila dh muntah mmg tak larat nk mkn lagi so minum milo or air yg kenyang je.

Saya 5 bulan alahan,hanya makan buah n biskut je.berat turun mendadak sangat.lepas je hilang alahan,slera makan bertambah2😂😂

4y ago

Alhamdulillah

Sya awl2 pregg mcm tu jg.. Nasi x blh tlan hdu bau bwang rasa nak pngsan..sy Mkn roti bun n buah2 ja janji perut x kosong..

4y ago

Pisang, apple, tmbikai,betik, jmbu batu. Anggur sy x amb..😄

Saya mkn lalu cuma lepas makan muntah balik lah.. cuma makanan bergoreng je tak boleh bau