Anak dan gadget

Td dgr talk kat radio. Dr tu kata mak bapak skrg bagi anak gadget. Sampai ada sorg 1. Pastu anak nangis, kejap2 terus bagi gadget. Takde usaha langsung nak pujuk or cakap bagi dia diam. Dia kata lagi, mak bapak skrg tau lahirkan je. Tak pandai mendidik. Ni ulasan saya pulak. Mesti akan ramai yg triggered n ngamuk. Kalau korg triggered maksudnya korg lah mak bapak yg tau buat anak je, mendidik out. Pastu bangga lahirkan anak berderet2. Pastu semua dibagi sorg 1 handphone. Baik takyah camtu. Semua org boleh buat anak. Mendidik tu yg paling penting. Stop la selagi boleh. Ini, ada jgk org yg tanya anak dia 4 bulan. Da boleh start bagi tgk phone ke tak. Allahu. Kesiannya anak dia. Kalau korg defend kebaikan phone tu buat anak pandai cakap, lagi banyak kebaikan tak bagi phone. Sbb diorg boleh ketagih. Anak2 saya, saya selagi boleh bagi activity so that diorg busy. Yg keje saya tak tau la org taska jaga camne tp bila dpn korg takyah la bagi hp. Main la dgn diorg. Saya igt lagi masa saya beranak, biras saya kata nnti anak da 2 bulan camtu da boleh start bagi tgk Mrs Rachel. Hahahaha saya gelak je. Dari ko bagi dia tgk, baik la ko yg jadi Mrs Rachel. Camtu la saya buat dgn anak saya. Saya tgk cara dia ajar, guna high pitch. Saya yg replace dia. Nyanyi dgn anak, cakap dgn anak. Yg paling pelik, kat kedai makan semua tadahkan phone. Ada bagusnya kalau simpan phone tu, bagi dia leka dgn buku or color pencil. If there's a will, there's a way. Terpulang lah nk didik macam mana anak masing2 tp kalau tak menjadi, hadap la.

5 Balas

Setuju Tapi saya sendiri ada bagi anak tengok jugak tv, pc, tablet n hp with time limits n under control Anak2 takda la sampai tahap addicted anak2 saya juga semua ulat buku, ini saya start since dorang baby masa dalam pantang lagi saya selalu baca buku sebelah anak2 Anak2 semua saya hantar play school to developed their eq Also many extra outdoor activities for social skills Good in academics Everything start from their childhood Should be in good n positive environment n thats very important Dari kecik try to balance everything Yaaa Depends on parents… Everything start from parents

betul tu sya sokong👍

🤩

🌹

👍