Baby first food

Tak lama lagi baby nak masuk 6 bulan. Boleh listkan tak apa perlu beli utk prepare makanan baby. Saya ada search, but too much, tak tahu nak beli mana satu dulu 😅 Maaf ya ibu², saya mmg tiada fb(atas bbrp sebab) utk follow HBFM . Jadi kalau ada ibu² yg baik hati boleh share apa nak beli, boleh la share, saya sangat menghargainya sebagai rujukan saya 🥰 Kalau ada yg nak share menu utk first month kee.. sudi² lah ye. Oh satu lagi, kalau kita beli yg express macam puree buah yg dah dipacking okey ke atau homemade lebih mudah? Thank you ibu² baik hati 😘

5 Balas

barang2 keperluan utk baby : 1) set bekas mknn 2) baby chair 3) hand blender 4) bekas2 ice cube (incase nk buat beras frozen, tomato paste, mirepoix, puri, nk frozen kan ayam/ikan/dgg/seafood) barang2 lain boleh guna yg sedia ada dkt rumah ja. kalau awak & husband xde history alergik mknn dn baby xde eczema boleh je nk proceed complete meal. if was2 boleh buat 4day rule. fungsi 4day rule nak kenal pasti baby alergik dgn makanan apa. 1st dah intro baby mkn boleh intro bubur kosong + evo. jangan letak high expectation. baby makan 2@3sudu tu dikira normal. sebab baby baru nk kenal solid food. macam sy xbuat 4day rule sebab xwajib. mmg buat complete meal terus. ada breakfast, lunch & snacking tak perlu beli yg express. awak buat sendiri puri buah tu lagi jimat&selamat😘. boleh buah puri buah naga/manga/epal (need to steam first, baru blend jadikan puri)/avocado. lepas tu puri2 ni simpan dlm bekas comel2. bila baby nak makan just ambik portion baby nak mkn je. nak tahan lama boleh frozen kn puri tu. nnt steam kan je kalau ada tiktok boleh refer dkt tiktok juga. ramai mommy share resepi mknn dkt sana❤️

9mo ago

betul apa yg puan lily bagitau😊

klu nk multipurpose, beli hand blender dh cukup. blh blend bubur bby jd halus dan blh buat puree juga. utk makanan, digalakkan homemade (no salt no sugar). letakkan mknan express as last option. I mean if u ada travel jauh, can do that as the option tapi make sure u rasa dulu. if u rasa manis, not recommended utk feed ur bby. pemulaan 4 day rules diperlukan utk bby adapt dgn solid food. day 1-4 : bubur halus kosong + evoo; feed 1-2 times ikut demand bby. if dia mkn 2-3 suap pun tak apa..bby need time also. lps mkn bg air masak secukupnya. then slowly kenalkan sayur dlm menu, then protein. snacking (buah) boleh bg selang seli. pilih buah2 lembut yg blh bantu proses pembuangan bby (betik, buah naga).

9mo ago

Baik sis, terima kasih membantu 🥰

Mcm sy utk 1st meal biasala bubur kosong. Lps tu sy beli frozen puree dr cikpija sbb nk tau potion babykn nti campur je dgn bubur kosong n bagus kedai tu siap consult ape boleh mkn dll. Yg penting kn beli bekas kecik2 utk buat puree sendiri sbb skali buat bykkn. Utk travel sy beli ready to eat je brand little nur/fawwaz. Skrg sng byk dh pilihan sihat utk baby jgn bg carelac.

Sis bg bubur nasik kosong dulu ye 4ari pastu br mix yg lain percayala sy buat mcm tu kt anak2 sy smpi da besar sume dorg mkn xcerewet sume dorg mkn hihi

utk awal2 sye bli puree frozen cikpija.. lps tu bru sye buat sendri.. menu: bubur nasi labu keledek kentang brokoli buah naga mangga pear

9mo ago

Thank you sis 🥰 Yg buah tu puree utk snacking yaa?