Nak beli yang mana satu dulu ya

Hai ibu-ibu.. saya first time jadi ibu.. nak tanya barang apa ye yang saya kena beli dulu? Kalau ibu-ibu suggest brand sekali lagi mantap 😍 Thank you semua #ingintahu #firstmom #bantusharing

6 Balas

baju baby boleh beli size 0-3m dalam beberapa helai. lepas tu nanti lepas bersalin boleh add on lagi. size 3-6m pula. size baju baby bergantung pada brand baju yg kita ambik. ada je size baju 0-3m boleh pakai sampai baby 6m. barang keperluan baby 1) rak simpan baju baby 2) trolley nak letak barang2 baby 3) pampers size NB(1pack), size s (1pack) 4) wet tissue, tissue biasa 5) cotton bud, cotton ball 6) botol spray kecil (nak isi air utk cuci poo baby) 7) minyak2 baby. 8) kepik kuku, nasal spray, temperature suhu 9) mitten (beli sedikit sahaja), stokin 10) baju baby - sleepwear, singlet romper, baju lubang2. 11) napkin 12) swaddle (bedung) boleh jadikan selimut terus juga 13) stroller 14) carseat 15) tub mandi baby (if perlukan) 16) ampaian baju baby (if perlukan)

8mo ago

Cukup lengkap jawapan sis ni. Saya tambah sikit utk brand2 yg sy guna. 1) & 2) Rak dan trolley - Ikea 3) Mahal, premium - Applecrumby, Merries. Murah sikit tapi masih mahal - Huggies, Drypers. Tapi Drypers ni slalu je bocor, cutting kecil 4) Wet wipe - Pureen, Bzu Bzu. Tissue biasa - Kleenex, Premier. Tambah 1 brg lagi - diaper cream mcm Sudocrem, Pureen, Drapolene, Bepanthen 5) Cotton bud - Fiffy. Cotton ball - Brand pharmacy mcm Watson/ brand brg baby - Pigeon 6) Brand pharmacy mcm Guardian 7) Country Farm Extra Virgin Coconut Oil 8) Electric nail trimmer - Autumnz. Nail cutter - Tollyjoy. Thermometer - Rossmax, Omron, Beurer (Saya ada jenis telinga, dahi, kepit ketiak) 9) - 12) Fiffy, Pureen, Anakku, Holabebe, Babyshop 13) & 14) Mahal sikit - Chicco, Joie. Murah sikit tapi masih mahal - Sweet Cherry, Quinton, Crolla 15) Babylove - Saya beli bath tub ngan bath stand 16) Ini saya tak beli

Baju baby saya beli kat mothercare, babyshop, zalora and H&M. Kalau pampers beli offspring dngan applecrumby. Smua jenis lotion ke, nappy balm ke, pencuci botol susu, detergent, softener smua tu amik jenama applecrumby dngan offspring juga. Nappy kite amik jenama cuddles sbab cotton dia soft sngat 10 keping rm42 camtu. Bottol susu amik jenama avent PPSU + glass punya. Wet tissue pun pakai applecrumby and offspring juga.

Xkisah pon nk beli brg2 mana dlu..sbb bila shoping mmg barang2 baby akan ada dkt 1 area..ada duit capai aje la..😄cuma ikut penting,siapkan beg untuk ke hospital dlu,sbb xtahu bila boleh bsalin,kot awal ke kan nk bersalin..lepastu,baru brg2 pantang ibu,dan lain2..

sis boleh google tengok youtube org share barang baby, hospital bag. kalau nak branded pergi mothercare, babyshop. kalau nak biasa2 je kat manjaku ada, brand macam pureen, anakku. barang baby banyak nak kena list kan. kat google dah siap list dah sis cari je.

Kalau saya siapkan barang baby dulu. Barang untuk ibu tak banyak. Barang baby saya suka beli di Babyshop, Mothercare, Cotton on Kids, Manjaku. Saya cuma nak recommend nursing bra untuk ibu je. Awak boleh cuba BMAMA. The best👍

list brg2 baby ke? Sis bley search posting yg dlu2 memg rmi org share..