berat bdn naik banyak

hi all,sye preggy 26 weeks..skrg berat bdn naik sgt mendadak..ade tips x?

2 Balas

kalau minum maternal milk,stop dulu.tukar ke fresh milk. nasi 1 mangkuk je untuk lunch and dinner. skip breakfast or minum and makan light2 je.contohlah,1 keping roti 1 cawan milo.banyakan sayur and daging. buatlah senaman 30mins.sekadar jalan2 tanpa henti pun ok juga.jgn makan snek.nak makan pun makan buah.i know this is pelik but naik badan ni sebab nafsu nak makan. makan hanya untuk tahan lapar not sebab makan untuk 2org.kalau boleh,minum air barley. i pun naik berat badan but on 25weeks and 6kg dalam 1 bulan. bila check,bukan sebab diabetes tapi sebab nafsu makan😅. i buat semua ni,next visit my weight maintain. kurangkan air bergula ye.❤

Stop minum air manis. Hihi