Bantu sye perlu atau tidak perlu . Atau boleh saja skip or x makan

Sye inginkan pendapat . Perlu ke kita makan ubat zincofer , ubat cair darah dan satu lagi ubat yg kk bg sye x tahu apa nama dia . Sbb sye ni paling susah nak makan ubat and ubat semua tu pahit teramat sgt . Skrng sye ngandung anak first 13 minggu . Tolong ibu ii bantu sye ye

8 Balas

Tak perlu jika awak sanggup hadapi risiko komplikasi kehamilan, bersalin dan pada kandungan. Ubat yg awak sebut tu sangat lah penting untuk supply nutrisi yg kurang dlm tubuh awak. Dah lah awak berkongsi nutrisi dgn kandungan. Itu sebab doktor prescribed semua ubat tu. Faham, kadang alahan buat semua rasa tak selesa dgn kita. Itu lah ujian kehamilan yg kita perlu hadapi. Kuatkan semangat makan ubat tu ya. Take a good care.

3w ago

Sama

perlu sgt sis. sy pun mkn byk ubat, ubat cair darah, calsium, iron, folic acid & lain2. ada 5 atau 6 biji sekali makan. klu sis rasa susah nak telan, sis beli sunquick oren tu. makan ubat dgn sunquick tp make sure jgn campur gula. confirm xde rasa nak muntah2 dah. 😊

ubat cair darah tu, sis ada darah tinggi ke? ke pernah mc berulang sebelum ni? ubat2 tu kan telan je, jangan biar dia lama dalam mulut memang dia larut & rasa pahit. zincofer tu kalau tak tahan boleh tukar dengan maltofer, orang kata rasa coklat. cari di farmasi.

3w ago

yup, next check up tanya doktor. just biasakan diri tanya doktor tiap ubat/rawatan tu untuk apa, apa possible side effect/risiko dia etc.

Kalau Saya makan je ubat tambah darah selain zincofer Dan iberet. Pilih la ubat tambah darah yg sesuai ngn awak.penting utk kandungan

3w ago

Ya. Utk vitamin tambah darah Saya makan yg kk bg yang 4 beradik tu bg Saya xpahit. Xpun try sangobion. Kalau xboleh jugak, try maltofer.

saya tukar zincofer tu dgn maltofer lps bagitahu nurse yg sy pun susah nak telan ubat tablet, maltofer tu perisa coklat and boleh kunyah

3w ago

rasa coklat tp bukan la mcm coklat gula2 tu, mcm perisa coklat + pahit2 ubat 😅

Ubat yg doc bg semua utk kebaikan baby dlm perut..nk xnk kne thn masa telan.kuat demi ank dlm perut ye awk☺️

3w ago

Tulah in syaa allah . Kena juga makan kan 🥲

Seeloknya makan. Sebab itu semua untuk kebaikan ibu dan juga bayi dalam kandungan :)

Doktor bg ubat bersebab jd Paksa dri makan klu tidak mahu kandungan sis bermasalah.