Pantang kena berapa lama?.

Sye dh hari ke 14 hri ni dan sye rse luka sye dh baik,suami pun ckp luka dah elok..nifas pun dh tinggal sikit.. Skrg ni sye mandi dgn air panas2 suam..suami dgn mil x bg lg mandi pakai air paip biasa apetah lagi mandi waktu malam kan,takut bentan... Makanan pun dh campur2 je skrg ni,dh x strict mcm minggu lepas..nasi goreng kampung,mee goreng,tomyam semua bedal kecuali seafood.. ikan mse berpantang pun dh x mkn dh...duduk rumah mil,ikut la mil masak apa makan je la yg itu...mil plk jenis masak nk senang sbb anak2 dia(adik2 suami) masih kecil dan bersekolah...mil kerap masak nasi goreng dan pedas... Sye pun x breastfeeding sbb anak kena kuning,minum susu badan kuning anak naik,minum formula turun mendadak..rse minggu depan baru start breastfeeding semula... Jd skrg ni,sye nk kata berpantang pun mcm x berpantang..berpantang bersama suami je skrg ni sbb masih nifas... So,msih nk kena ikut 44 hari berpantang tu ke atau lepas je habis nifas dh boleh bebas pantang?? Huhuhu😂 Sorry bertanya sbb sye first time mom..hehehe

7 Balas

tkde istilah nnti tua2 rasa laa hazab sakit tu. pantang orang dulu2 sbb dulu perubatan tk mcm skrg. dlu bnyak bidan kampung, terkoyak bawah tu tkde nk jahit2. sbb tu buat keje rumah tk boleh, itu tk boleh makan nasi tk boleh tmbah, minum air kosong tk boleh bnyak. huhuhu. makan sayur2 untuk elak sembelit (esp sayur hijau) pakai bengkung tali smpai ke lutut, tu pun sbb tknk bgi ibu jalan bnyak n bgi luka lgi melarat. tu je rationalnye. bab makanan laut tu, ada rationalnya. ada sesetengah ibu, sebelum bersalin, semua boleh makan. lepas bersalin, hormon berubah. badan overshoot antibody and jadi laa alergik pada sesetengah makanan. esp makanan laut. mcm sy. bersalin anak 1st okay. mari anak 2nd, udang, sotong, ketam tk boleh even dh hbes pantang. cendawan, habuk, teruk sgt smpai kena makan ubat n cucuk. 😅 Apa pun skrg zaman dh moden. mcm2 ubat n suppliments boleh dpt. Sakit bdan, consume calcium + d3. luka lambat sembuh, consume vit c. and mcm2 lagi. Jangan ckp dgn sy makan ubat bnyak2 nnti buah pinggang rosak sbb sebagai adik kepada dr dh bnyak kali sy dengar kes org tua2 rosak buah pinggang sbb makan ubat kampung tah apa2. 🤫 Back to the topik. mana logiknya "tua2 nnti bru tau sakit dia mcm mna" sedangkan yg jaga pantang pun tua2 still sakit lutut, belakang, etc. sakit kencing manis, darah tinggi, sakit urat. mana rational nya. eat clean, @ healthy eating bukan dlm pantang je. tpi smpai bila2. tk logik nk sihat smpai tua tpi pantang cuma 100 hari. 😂😂 org tua2 kata jgn makan laksa, angin. sakit bdan. tpi sakit bdan tu sbb kurang vit d & calcium intake. sy consume vit d + calcium, tkde sakit badan lepas makan laksa. follow dr imelda balchin sis. baru sis belajar ilmu sebenar dri ilmu dri pengalaman semata2.