Mee

Sya preggy 10w skrg ni.. Dah 4 hari xda slera nak makan nasi.. Malar nak makan mee jak.. Lauk ikan jer ble trima.. Daging ayam sayur sgala x dpt trima.. Bila makan tu jak mesti muntah.. Buah2an sperti jambu batu, tembikai & papaya stiap hari mesti rasa mw makan... Then sejak 2 menjak ni.. Suka pla minum air sejuk @ air ais... Ada x sepa2 moms kat cni lalui mcm sya lalui ni? .. Risau pla sya

22 Balas

sy masa hamil, suka mkn sayur xkira sayur apa pon.. klo kuar mkn dikedai klo xda sayur, suami sanggup cari ulam2 apa2 kat kedai tu yg penting mesti sayur.. klo xda sayur rasa xlengkap.. nasi pon sama.. tp sy cuba kurangkn makan nasi tp xboleh jg.. buah mmg selalu mkn.. klo air masak, sy hanya boleh minum air sejuk peti ais saja.. klo air sejuk biasa xboleh nk muntah...

Saya msa prmulaan mngndung suka makan maggie kari 🤣 smpai saya preggy 5months bru saya dpt brhnti mkan maggie. Air sejuk pula memang fav msa mngndung, smpai 37weeks saya masih makan ice cream lpas tu tiba2 kluar darah, cek2 dah nak beranak. Hahah

Sma la kmk ria.. Ng gya first trimester ya.. Atleast ktk maok juak ikan ya.. Kmk dlok roti jk dpt msok.. Anyhow, congrats sis! Xlamak yaaa.. Lekak 14weeks ya, will getting better.. Kmk semua dh dpt mkn kinek.. Cuma ayam n bwg jk xmok.. Anak melanau 😂

5y ago

Kmk nang mkn memanjang. Bukak jak mata fikir nak mkn. Haha. Bbual ada ria. Pantang cium bau pelik. Tok dh hilangnya. Mkn ya nang win. Ampun saya. Selera kan bkn.. 😂

Sama lah😭. Bru nk masuk 8w , tapi muntah2 dia tu teruk sgt. Ayam xlea makan langsung. Bole makan daging and seafood ja. Nasi mmg sikit je . Mula2 tu magggi mmg suka makan. Skrg dh okay skitt. Buah mmg always kena ada .

5y ago

Buah apa kita mkn sis?

Biasa la tu.. Dah kata pon pembawakan, memang akan berubah dari situasi normal. Terima dan nikmati saja sebab itu lah nikmat wanita yg mengandung. Jgn mengeluh sebab itu rezeki yg tuhan beri pada kita 😊

Sye first trimester mmg xbole mkn nasi gk.. Mkn mee je.. mihun sup paling sye suka.. skrg nk msuk 3rd trimester, pantang npk nasi n lauk2 kmpg.. hehe lpas mkn nnti bby menari samba kt dlm.. 🤗🤗💖

Teruskan mkn jgn biar perut kosong. Klau loya cuba hidu minyak angin atau mkn asam utk hilangkan rasa loya. Klau blh lawan rasa nak muntah. Bila muntah badan kita akn lemah

Sama lah dgn saya,takde selera nak makan nasi. kalau makan jugak mesti muntah. kalau lapar sangat saya makan lauk je. selalu buat sup sayur.

Sy pun wktu awl kehamilan selera dgn mee ja. Dari bfast smpai ke dinner mmg mkn mee sja. Klau tgk nasi dan lauk pauk mmg xda selera.

5y ago

Mmg teruk rasa klau selera makan terganggu.. sy selalu masak mee sndri d rmh, lebihkan sayuran.. bleh cmpur mcm2 yg kena dgn selera. Nasib baik kandungan smpai usia 14weeks terus selera membuak2, mengidam mcm2 pula tu.😂

Sama sebijik..🤣 klaw mkn mee habis semngkuk besar.klaw nasi hjung2 senduk je.untung klaw mkn xmuntah😅