apa yg sya prlu buat

hi, sya first mom. bln 1 ni tdi blik kmpung mak sbb nak bprntang kt kmpung, mak jga. kt rumh mak sya ada kkak ipar sya dgn 2 org ank. seorang umr bru 8 thn, seorang 6 thn. dorng ni boleh thn jugak nakal nya. tp klau dorng je, kira msih dlm kwalan la klau nak main2. yg jdi mslh nye skg ni bila adik kakak ipar sya sllu je dtg rmh bwk ank nya 2 org lgi yg msih kcik. sorng 5 thn, sorng lgi 3 thn. yg buat sya brtmbh gram, mak nya boleh pulak relak² dkt dpur, ank dbiarkn main dkt ruang tamu, menjerit², main bola, lompat² kt sofa. tp mak dorng tak pnah mrah.mak dorng tk pnah pun tgur klakuan ank nya. ada smpai stu thp tu, time sya tgh nak rhat², inginkn ktenangn, masa tu jugak dia angkut ank nya pegi rumh mak sya. smpaikn tkde msa nak rhat. tmbh pulak skg sya tgh mngdung 38 minggu. emosi kena jaga. kdg² dlm tk sdar, ada jugak sya mngamuk kluar smpai hempas pntu. sbb kdg² sya dh tak thn lgi. hari² pegi rmh mak sya, pgi ptg. lepak smpi 3jam mcmtu. nak msak, kemas² rmh pun srba tak kena. jdi, apa yg sya prlu buat? adakah sya kena truskn bsbr?

1 Balas

Sis cuba slow talk dgn mak @ kak ipar sis. Bgtau yg sis terganggu klau adik dia sllu dtg rumah dn anak2 adik dia buat bising. Kdg org xsedar slgi kita tak ckp terus terang. Cuma ckp baik2 jer.

2mo ago

sya pnah mgdu kt mak sya dgn kak ipar sya skli. tp kak ipar sya mcm tak kisah je sbb mngkin jugak dia prlu jga hti adik nya. sya pnah ckp klu sya dh branak nnti, hrp² la dorng jgn kerap pegi rmh ni.