Sy ada masalah sakit jari tapi takde sembap. Ade mcm sy x?

Sy xtau nak describe macamana sakit ni, macam jari tu sakit nak bengkok kan. Susah nak genggam barang kalau pegang. Padahal takde pun sembap. Kire sakit sendi ke camne tu eh? Haritu sy ada followup kat kk, sy mmg niat nak tanya nurse tapi bila dah sampai kk puas sy fikir sy sakit apa nak bgtahu tapi tak boleh ingat. Last2 x bgtahu pun huhu. Dah sebulan dah mcm ni, stiap kali pegi kk mesti lupa nak ckp adoi la.. selain tu, sakit tapak kaki bila bangun dari tido. Tp itu sekejap je la waktu pagi je..Yg sakit jari ni sepanjang masa.. dah urut2 pun sama je tak hilang sakit. Kdg kalau gerak tangan siap bunyi tulang kt pergelangan tangan..

22 Balas

Saya dlu pernah kna 9tahun lepas ank first.. lepas tu sy jmpa pakar dia ckp tu nmanya De Quervain syndrome blh google nanti. Time nk angkat baby tu seksa betul, dia sakit start dri ibu jari tu bila kita gerakkan.. lepas tu dokter suruh terapi dia rendam tgn sy dlm wax hangat. Kt rmh blh buat sendiri just letak tgn atas api slow bgi hangat tgn tu,. Lepas tu pkai alat khusus utk x nk bgi byk sgt pergerakan kt jari tangan tu. InshaAllah yg penting jgn byk sgt gerak tgn tu dia akn makin kurang sakit. And hilang mcm tu je.

3mo ago

Tq share sis.. doc awk ada ckp ke apa puncanya? Sy klu pegang brg yg perlu cengkam je sakit.. klu angkat2 benda besar yg ringan ok lg

Baru ni ada masuk kelas antenatal, pakar bagitahu itu mmg akan terjadi pada sebahagian ibu, tahap sakit tu ada tahap. Macam sya tahap tiga, sangkut jari2 tu bila nak genggam (trigger) tak silap nama scientific dia. Dia kata saluran otot kita bengkak. So akan ambik masa utk pulih balik, even lps bersalin mungkin ambik masa berbulan2.. cara nak atasi, jgn buat kerja byk sgt dgn gunakan tangan/jari yg sakit tu.. sama2 la kita hadapi 🥹

3mo ago

sy sakit ibu jari belah kiri. kalau pegang brg berat sikit, memg jari xleh bengkok. skrg ank dh 3 tahun lebih, tetap sakit lg. 😖

Sis sama dgn saya ni. Sakit tu hanya bagian jari tangan, tapi tu pun x semua. Lebih2 lagi bangun tido pagi, jari tu mcm bunyi bila kita gerak. Ni mula muncul masuk sem 2. Tapi saya biarkan je sis, ni dah mula kurang sakit jari tu. Saya ingat ni nanti hilang sendiri. Biasa saya akan bunyikan tiap pagi tu walaupun sakit nak mampos, baru la kurangkan sikit sakit dalam sehari tu.

3mo ago

Oh awl lg awk kne, sy bila dh 8 bulan bru kne.. lama lg la nk harung smpai bersalin. Hrp2 cepat sembuh sis

sy dah alami masa 2+w mcmtu , rasa tapak tangan mcm ada spring .. nak tekan kemain sakit .. tp skrg mcm dh kurang & tak sakit sgt .. sabar jela ye sis dugaan ibu preggy 😁 skrg dh hilang sakit tgn , sakit kt tulang rusuk pulak betul2 bwh dada , dh hilang situ , sakit tang celah kangkang pulak 🤭 baby dah masuk laluan org kata mmg akan sakit bahagian tu

20weeks ke atas saya rasa saya hadap situation ni, dia rasa rimas sangat macam kebas pun ada, since saya kena benda tu saya nak potong bawang, buka penutup air semua saya tak boleh sebab tangan tak kuat. saya pernah bagi tahu nurse, nurse cakap mmg tkda ubat sebab mmg certain ibu akn hadap simptoms tu tapi ngam je lepas saya bersalin rasa sakit tu terus hilang

3mo ago

Betul tu doc pn ckp common.. ni dh 2 bulan berterusan. Harap lepas bersalin hilang terus la. Sekarang ni tahan je wlopon sakit nk genggam berus gigi tp buat xtau je huhu

Saya pun sama. Jari2 ni susah nak bengkok tapi masih boleh control. Kaki pulak sakit bahagian tumit dua2 belah. Saya tanya kakak saya dia kata normal. Saya pun tak tanya doc sebab lupa :( next month saya check up saya nak tanya sebab kalau normal tak apa la. Kalau tak normal saya plan nak buat fisio. Stress juga ye kalau sampai bersalin sakit ni.

3mo ago

Sy lak slalu sakit tapak kaki bhgian yg depan tu :(. Sy mkn je vitamin kk as provided tp xleh nk elak sakit ni. Sy sebulan lg nk hadap smpai bersalin nnti 😅

sakit tu sbb kita kurang zat, kena tambah lg mknn sihat buah2 sayur2.. bab lupa tu salah satu cara dia, tulis notes dlm fon, bila terdetik je terus catat.. if takut tak ingat jgk yg dalam fon, letak kertas kepil sekali buku pink, tajuk besar2 "nak tanya doktor". xyh pening2 fikir aku nk tanya apa ek haritu

3mo ago

Sy dah tanya doc, katanya common berlaku kt ibu mengandung. Xde pula dia mention pasal kurang zat. Xpelah x efek sy punya kerja seharian pn, just sakit tp boleh je tahan.

Sy tgh alami, start 22weeks ke atas. Dia mcm carpal tunnel syndrome. Paling sakit waktu malam sampai pagi esok. Sy cuba apply minyak saraf tiap kali sakit, boleh lah tahan sikit. Sakit tu takkan hilang sampai dah beranak😅😌 waktu tidur pulak cuba tak bertindih tangan yg sakit tu bila kita tidur mengiring

3mo ago

Sy dedua belah tangan sis.. jari kaki ada sikit tp tak seteruk dkat jari tangan 🥺

Saya pun jadi . Jari jadi tak kuat kadang stuck 🥴 kk refer dkt pakar untuk fisio. Taktahu la cemana Nanti. Saya paling sakit bila Setiap kali bangun tido. Tak Kira tido siang or malam bila bangun Mesti Terasa gila. Nak pegang something jari jadi keras. Bila dah lama bangun, ok sikit. Buat senaman jari

3mo ago

Dah buat fisio ke sis? So far mcamana? Sy tahan mcm tu je ni. Sakit tu sakit kdg xleh gerak jgk tp sy high pain tolerance kot , sy tahan je gerakkan walaupun susah sampai la lembut sikit. Even time pegi massage pn kena tarik bahagian jari sakit giler tp sy buat duno je xbgtau pn tukang urut tu

sy sakit jari juga tpi bahagian Ibu jari. nk bengkok mcm biasa Allah jah tau sakit dia tu mcm mn. sy cuba urut² ikut cara YouTube sy tgok. alhamdulillah oke lepas urut.. tpi bila guna blk jari tu sakit dtg lg. xguna sbb dh mmg keperluan. ibu jari kanan pulak tu. time sakit dtg terpaksa tahan je.

3mo ago

Sy seluruh jari sis.. siap pegi berurut jgk tp xde efek pape pn lepas urut 😅. Klu x guna jari utk pegang barang ok je x sakit pn, bila nk cengkam je sakit. Tp dok tahan gitu je la