Loya Tekak

Sy x lalu la nk minum air masak sejak pregnant ni..risau dehydrate..kalau minum segelas tu trs kembang tekak rasa, muntah blk..camne ya..sy paksa diri jgk minum skit2..kalau berkumur pun, loya tekak jgk..pelik btl kali ni..padahal sblm ni sy mmg kuat minum air suam, ice kurang.. Mommies, blh share sesuatu x? #9wks

14 Balas

Sama macam saya.... Sekarang sy 8week pregnant... Kalau nk minum air putih memang loya n nk muntah... Bila minum air sejuk, ok je tp tu pn sekejap je ok.. Bila rasa sejuk tu hilang, rasa nk muntah semula... Nk berkumur ambik wudhuk pn xboleh. .. Risau jgk tkt dehydrate...

5y ago

Last period bila dear. Dah scan ke?

Saya mula2 mengandung pun macamtu, tekak rasa pahit bila minum air putih/air masak. Saya akan ambil satu sudu teh gula pasir, saya akan kacau and larutkan dalam air. Biar ada rasa manis sikit. Alhamdulillah ok je, tips ni saya dapat dari nurse hehe

5y ago

Alhamdulillah .. hehehe semoga dipermudahkan ye urusan awak

Sy mula2 pregnant dulu macam tu smpai dekat 6bulan..sy minum air sejuk elok sikit masuk..tu cara sy xnak dehaydrate..sbb awal2 pregnant morning sickness teruk, dehydraye sampai admit spital..😅

5y ago

Parah dah tu..😅..kena paksa sis, sian baby..terpaksa berkorban jugak..kalau masuk spital bernanah jugak telinga dengar doc dgn nurse bebel2..

Cuba campurkan air kosong tu dgn perahan limau.. xpun minum sejuk².. sy tgh prgnnt lgsg xleh minum air suam, awal² xleh minum air pun sbb sy rasa mcm besi, jd sy try minum air sejuk²..

5y ago

Tq sis, sharing.. Mlm td sy try perah limau kasturi skit...yeaaaa..berjaya..lps ni kena beli stock limau kasturi plk laa..hehe..best minum suam2😘😉

Sy mula2 preggy pn x lalu mnum air masak. Rasa tak sedapnya. 😩Tp klu mnum air sejuk, ok pula. Sudahnya, air sejuk sj la sy mnum. Skg dah 33w, boleh dah mnum air suam.

5y ago

sy x lalu jgk air sejuk..nk air manis jer..risau plk kena kencing manis time pregnant ni

Sy 1st trimester camtu la, leh minum sejuk je n manis, ribena je yg leh telan or jus or janji sjuk la.. Pas 1st trimester dh leh start telan dh mcm2

Sy pun mcm tu memula . Lepastu sy kena masuk hospital disbbkan air xde 4botol jgk kena masuk kan air lepastu alhamdulilah ok skit . Huhu

5y ago

Tu yg risau bila dehydrate..nk elak.. Huhu

Sis cuba minum dri botol mineral yg 1500ml.. hihihi klu dri gelas sya pun tk lalu kdg sya blh hbis 2 btol😂

Sy minum air sejuk dalam botol je,guna cawan tak berapa nak lalu sangat. Hehehe. Sampai skrg guna dalam botol je. :)

5y ago

Tq sis, sharing.. Sy jenis xleh minum air botol jgk..cawan plk, nk yg kaca je..pelik btl

Sama. Saya pun tak lalu. Kalau x mmg hari² minum. Sy minum air manis je. Pergi kerja pun bwk air manis.

5y ago

Betul tu. Hari² pergi kerja pun bawak air sarsi kordial 😅 bgn pg mnum air masak. Lps gosok gigi muntah balik. Xtahu nak buat apa dah.