Cara untuk tambah darah bg HB low

Assalamualaikum. Sy nk tnya mcm mana mommy² semua mkn ubat tmbh darah? Sy mkn maltofer. Mnm jg jus pati delima.. Td checkup HB 10.3 dari 11.4.. #ingintahu

24 Balas

1) ada minum susu tak? if ada minum susu kena jarak kan dengan pengambilan ubat iron. atleast 3@4jam sebelom or selepas makan ubat. 2) ada makan or minum yg mengandungi kafien tak? kafien ni terdiri daripada kopi, tea, milo, chocolate, coca cola, nescafe, tiramitsu, etc. if ada kena jarak kan dgn pengambilan ubat atleast 3@4jam selepas atau sebelom makan ubat. 3) boleh makan real food yg boleh tambah darah mcm jambu batu, delima, hati, kerang, ulam raja, bayam, daging merah, kekacang, etc 4) boleh makan ubat dgn air oren sunquik/limau nipis tanpa gula. boleh makan ubat sebelom tido

saya sehari sebelum checkup, malam sebelum checkup dan pagi nk pergi checkup saya akan makan jambu batu (tanpa asam/gula) banyak banyak. menjadi! sebelum ni drop 9. tiap kali makan jambu batu cek HB mesti maintain 12. try la.....sblm ni makan zincofer ke maltofer ke yg zinc kecik coklat tu mmg drop je HB. saya teruskan makan jambu batu, makan zinc yg kecik coklat tu dh naik HB sampai 12. syaratnya kerap makan jambu batu... ikan bilis pun bole buat mcm ulam. goreng garing2. makan 2 benda ni bila dh dekat2 hari checkup🥰 moga membantu

sepanjang mengandung alhamdulillah hb tak pernah drop. maintain je sampai bersalin. saya amalkan 2 minggu sebelum checkup saya akan makan 2 kali sehari iberet. pagi sekali malam sekali. lepastu kalau minum susu, kena jarakkan sebelum amik or selepas amik ubat tambah darah. saya tak boleh telan ubat darah lain selain iberet. lepas tuh saya selalu makan jambu batu tanpa asam. and banyak makan kekacang. saya kurang makan benda yang organ dalam contoh hati ke. saya tak makan.

4mo ago

ubat iberet ni awak mkn 2 biji sehari doktor yg suruh ??sy mkn iberet 1 hari 1 biji..tp hb msh 9..stress..pdhl iberet tu ubat yg kuat da

maltofer mmg lambat sikit..tambah2 mkn xikut saranan.. jup lupa jup mkn.. mcm sy dulu hehe.. hb mmg kna bnyk bersabar..cari la mknan yg puan suka n boleh naikkan hb..dlm google bnyk.. kdg ikut ats bdn masing2..kdg mkn ubat tu pening..tp hb cntik..kdg mkn ubat ni xpening tp xjln plakk.. kna try n error..

terima kasih atas komen mommy² semua.. sy mmg xmnm dh teh, kopi,milo,coklat..hanya susu shj. mnm susu kmbg+kurma pun xjln..hb jd 9.5..sy mkn ubat mmg jarak 2jam..ikan bilis dh byk mkn blh kata hari²🤭skrg ikhtiar mkn ulam pegaga,bayam merah & ubat doktor bg zincofer😅smga ada perubahan.

klu da btul2 jaga tp hb still xnaik mungkin sbb hormon mengandung sis.. sbb sy pernh alami mcm tu.. smpai docter ambil darah and check detail darah.. hasil kandungan darah iron cukup jer.. tp hb tetap rendah.. dokter kata mybe disebabkn hormon mengandung.. mkin tua usia kndungan makin drop hb

wasalam. Cuba tanya nurse aturan cara makan maltofer. Saya ambil Obimin. Aturan mkn Obimin ni kalau nk bebetul zat besi serap dlm badan 100% , dia kne mkn 2jam sblm dan slps mkn terutama tenusu dan kopi. Kalau tak, mknn tu boleh menghalang zat dari meresap ke dlm tubuh

sa tu hari masa buka buku pink,hb rendah ..kena cek tinggal 10.7..lepas tu doktor bgi ubat tambah darah Zincofer..1 biji sehari..lps tu makan sayur bnyk,mnum air 0 bnyk2..pendek kata makan mcm biasa..syukur,kluar results tu hari 11.8

Saya mse ank pertama hb drop hbis .. bila ank kedua ne saya amalkan jus pati delima hb saya naik cntik je .. saya amalkan pati delima susu hl susu kambing mkn mknan yg bole buat hb naik

Sy mkn iberet sblum tdur dgn oren jus. Sbb sy mkn pg hb naik sikit sgt kdang turun. Lps tu sy mkn bnyk red meat. 🤣🤣 hantu daging wktu mngndung. Dlm 2 bulan cntik blk dh hb.