Bby dah Kat bawah

Sy skrg da 39wk 3hari. Cek klinik kepala dah Kat bawah. Tpi cmne nak tahu tanda kepala bby da start msuk laluan? Smlam pulak kebetulan keluar cm slime kental tpi bukan lendir.

3 Balas

Kerap buang air kecil Disebabkan kepala bayi semakin menghampiri pintu pelvis, mommies akan semakin kerap ingin buang air kecil. Ini kerana, kedudukan kepala bayi yang rendah dan memberikan lebih banyak tekanan kepada pundi kencing mommies. Keluar lendir dari vagina Mommies juga akan mengalami lendir yang keluar dari vagina berwarna putih dan merah jambu. Lendiran tersebut akan berbeza dari lendiran darah. Pintu rahim semakin mengembang & terbuka Pintu rahim akan semakin menipis dan terbuka adalah tanda-tanda proses bersalin semakin dekat. Jika pembukaan pintu rahim sudah sepenuhnya, barulah proses bersalin akan bermula. Sakit belakang dan kontraksi Mommies akan mula berasa sakit belakang diiringi dengan sakit kontraksi. Ini kerana, kandungan mommies semakin berat dan kepala bayi semakin dekat dengan pintu pelvik. Otot dan sendi mommies akan merenggang bagi mempersiapkan badan mommies untuk proses bersalin. Kontraksi Terdapat wanita yang berasa kontraksinya seakan-akan senggugut, mencucuk, menguncup dan meregang. Rasa seperti memulas yang bermula dari bahagian belakang & membawa ke bahagian hadapan abdoment. Tapi ada juga “kontraksi palsu” dipanggil Braxton-Hicks dimana mommies akan berasa sakit di bahagian perut dan pinggul akibat pengecutan perut. Sekejap mommies rasa sakit, sekejap lagi sakit tersebut pergi dengan sendiri. Kontraksi ini boleh berlangsung sehingga 120 saat. Bagi mengurangkan kesakitan, mommies boleh ubah posisi dari duduk ke berjalan atau sebaliknya. Bagaiman ingin membezakan “kontraksi palsu” dengan kontraksi betul? Jika mommies seorang yang aktif, kontraksi yang betul akan menjadi lebih kuat berbanding Braxton-Hicks dimana ia akan perlahan-lahan hilang. Jika mommies tukar positi mommies, dari duduk ke berdiri atau berdiri ke duduk, Braxton-Hicks kontraksi akan hilang. Kontraksi yang betul akan menjadi lebih kerap dan lebih sakit dan akan menjadi corak yang biasa. Braxton-Hicks kontraksi pula akan datang dan pergi tanpa menjadi lebih sakit. Cirit birit dan Loya Mommies akan berasa tidak selesa di bahagian perut kerana hormon kelahiran. Ini kerana, badan mommies sedang mengosongkan usus bagi memberi ruang kepada bayi. Mommies akan berasa loya dan ciri birit. Banyakkan minum air bagi mengekalkan hidrasi. Jangan risau, ianya normal. Air ketuban pecah Ini merupakan tanda yg paling umum. Kebiasaanya air akan mengalir secara perlahan atau menitis. Cecair amniotik ini tiada warna dan tidak berbau. Sejurus sahaja perkara ini berlalu, mommies perlu pergi ke hospital dengan segera.

sy bersalin baru ni..kbetulan ade app kk jgk..misi rase kple bb dh ke bawah sgt..so lps blk dr kk sy g klnik swasta..doc cek ve dh 4cm..xde sakit or kuar pe2..smpai hspital 5cm..doc pecah ktuban msuk 7 cm bru rse mild pain..doc xsmpt pkai glove sebelah bb kuar.kdg bersalin ni kite x jangke camne..klau aritu x g kk sy pn xsdar jln dh buke bnyk.awk cume pantau jelh klau perut ade rase x slesa

2y ago

tahniah..la yeke..bb stop trun kebawah xnk kuar ke

Tanda2 dh nk bersalin dh tu maybe dlam 2 3 hari lagi , standby ok, klau ada sakit contraction sis dh bole pergi hospital okeyy

2y ago

owhh okey2.. phm tq yer