Normal ke tak panggil mama atau papa?

Ibu2, ank sy setahun lebih normal ke x panggil mama atau papa buat mase ni? Biase baby berape tahun boleh pnggil mama atau papa? Sbbnye sy selalu sebut atau ajarkan pnggilan tu, ade yang usia awal anak sy pun dh cepat sebut dgn pnggilan tu😅. #ingintahu #firstmom #pleasehelp

4 Balas

Sis dah tanya nurse atau dr? Anak pertama saya dulu first word dia ‘kaki’ tu pun masa setahun 8 bulan tiba2 dia cakap kaki. Ibu, ayah, susu semua tak ada. Kalau dia nak sesuatu dia buat bunyi ‘erhh erhh’ aje. Saya tak boleh nak cakap benda ni normal sebab kebiasaannya setahun lebih setahu saya memang dah banyak perkataan keluar. Tapi saya share apa yang paediatrician bagitau saya lah. Dr kata dr akan diagnose anak speech delay ke, autism ke. Atau apa pun, kalau anak tak pandai cakap langsung sampai umur dia 3 tahun. And dr ada cakap lagi kalau anak pertama kadang normal kalau lambat cakap sebab dia sorang je takde berbual dengan rakan2 sebaya. Dr suruh banyakkan berbual dengan anak. Gitu je la yang dr cakap. Then salah 1 usaha saya, saya bagi anak tengok youtube. Memang tak bagus screen time tapi saya pantau. Saya bagi tengok lagu2 didi and friends, omar hana. Bahasa melayu dulu biar anak tak confuse. And limit kan sehari mungkin 2 jam. Sekali tengok setengah jam macamtu. Alhamdulillah menjadi untuk anak saya. Kalau lagu didi and friends tu dia akan ikut nyanyi sekali secara tak langsung dah ada words yang betul dia sebut. Hee. Sebelum 3 tahun dah lancar bercakap. Sekarang becok sampai kadang suruh dia senyap kejap 🤭

5mo ago

Oh ye. Berkat ada kakak sulung becok, anak ke 2 saya 10 bulan dah keluarkan first word. ‘Kakak’ 😆

Baby mmg tak babling mama papa dada baba langsung ke macam mana? Dia tkdelah panggil betul btul kita lagi, dia akan babling je dulu. Pstu ikut bunyi tpi kalau mama tu selalunya dia dh boleh panggil jgk

5mo ago

Kalau dia bebel sorang tu adelah.. kalau pnggilan mama papa xde lagi.. termasuk pnggilan laen.. kalau sy sebut mama atau papa kat dia, dia balas senyum jer..😅

😂..dah bgtau misi kk x.biasa besar tu dah bnyk word dah..setahun 6 keatas n blh gabung 2 patah or 3 patah.mama nk air.mama papa tu plg awal..ada y 9 bln dah blh

ikutkan dah blh sebut mama papa dah.. perkataan lain ank blh sebut x

5mo ago

1 jur.. bunyi lembu “moo” yg laen tk😂😂😂