Anak tiba2 berhenti bercakap

Hi mommies..ank sy dh 1y6m..sbelum ni dh boleh sebut hmpir 10 patah perkataan..tp sejak smnggu ni dh jarang dgr dia sebut perkataan..bnyk babbling n hm hm hm je..mcm tu normal ke?

9 Balas

anak saya lebih 15 patah perkataan..dh hampir 30 patah perkataan n lebih..1thun 6bulan..kalau membebel bahasa alien..bila ckp nk sesuatu dia bagitau..nk ke tandas Bgitau panggil dia sendiri masuk tandas..lari masuk.. alhamdulillah alert bila org panggil.sekrg tngh belajar gabung 2 patah perkataan..bru 10 patah perkataan yg gabung... alhamdulillah mulut ringan..sekrg tengok diri dia dlm cermin dia ckp hensem..kalau saya pakai tudung dia ckp cantik...anak xpandai melompat LGI Sebb dia TAKOT...badan dia besar obes Sebb tu kot dia TAKOT nk lompat huhu

Hai mommies.. Nak tanya, ada tak dalam ni, anak2 mommies macam anak sy.. Kalau panggil, susah sgt nk pandang.. Kadang2 smpy trjerit2, dia payah nk toleh.. Tp kalau bukak lagu didi, laju je dia toleh and cari mana dtg bunyi tu.. Nanti umur 2 tahun, kena jumpa doc.. Utk tgk Perkembangan dia.. Anak sy ckp pon blm lancar Lg.. Just sekali dengar dia sebut je.. Macam kebetulab gitu.. Ma ma ma, di di di.. Blh la.. Doc kata anak sy lambat..

3mo ago

sad truth itulah jgk keburukan benda2 tu.. tv ke fon ke. lagi2 yg overstimulating video mcm dd n friend tu kokomelon.. if kenaaa bg sgt adjust speed video tu buat slowmo.

Ye same ank sy dh lbh 10 words dia ckp tp tiber dia ckp bhs alien plak... Minggu lps baru check up dgn doc.. Doc ckp ade mase2 bby xnk ckp.. Tggu smpi umo dia cecah 2thn baru tgk cmner prkemngangnnye..

nk tnye..ade x tips utk putuskn susu bdn... ank sy susu bdn...xminum susu btol..bg botol dy xnk..dy nk susu bdn jgk... wt dlm botol..dy bg abg dy minum bkn dy minum...

5mo ago

hehe awak daa berjaya ke putuskan susu?? awak buat mcm manaa boleh sharing .. sbb ank sya pun mcm nih nmpk je botol susu trus jadi mcm nmpk han** sbb mngis smpy taantrum pening dibuatnya

Anak sepatutnya akan ikut perkembangan milestone dia. Kalau tiba2 dia hilang skill yg dia dah ada tu, sebaiknya puan rujuk dgn pakar kanak2.

ade x momy yg anaknya susah nk mkn....

1y ago

ank sy pn dh 1thun 6 bln tp msh xnk mkn mkanan berat2

Sama sis dengan anak saya

normal..tunggu dia umur 2tahun

1y ago

Alhamdulillah normal..skrg di dah 4 tahun dah pun..saya post ni pun dah lama..

sama