detail scan

sy sekarang tiap2 bulan jmpa doktor pakar di hospital besar, jadi setiap appointment memang ada scan perut. persoalan sy, perlukah buat juga detail scan di swasta utk tahu pekembangan baby? sb ada jiran inform benda ni wajib dibuat. kos pulak agak mahal dan tak berapa nak mampu.

4 Balas

Kalau dh buat detail scan kt hosp, better tnya smua bnde trus msatu.. then x perlu la utk detail scan swasta lg.. benda yg sama je sebenarnya.. detail scan hnya boleh start buat 20e to 28w je x silap.. baby kecik dr tu tkut x clear, baby besar dr tu risau dh sempit sgt utk cek. Sy ade buat detail scan mse 26w and progress baby sgt okey. Then tiba2 ada problem mse 30w, tiap mggu detail scan kt hosp lak, so yg 26w td jd reference diorg. Kalau mcm sis dh mmg ada buat detail scan kt hosp trus, then x perlu la kot. Mcm bazir je

sy ad buat detail scan masa 19w kat swasta dan didapati otot dijntung baby sy agk tebal , lepastu repeat scan 25w still sama . n doc suwo sy refer GH yg lebih pakar , keesok kn hari sy pun pergi GH dan ad 2,3doc yg periksa n lihat di scan tu dan mendapati ianya normal for baby , sbb doc tu ckp mgkin cara/pndangn/kedudukan baby tu xsama mvm yg dilihat ketika diklinik &di hospital . apa2 pun doa kan sy dan baby sy baik2 saja ya ☺️ . semoga Allah permudhkn segala urusan kita smua , in shaa Allah .

Sye doc pakar detail dah discharge mse week 22 sbb baby well progress..kalu mami nak buat jgak d klinik swasta boleh je untuk kpuasan diri..huhu

3y ago

Sbb sye risky pregnancy patient..buku pink tagging kuning..mmg pakar monitor dr awal 😌

29 week bayi sy berhenti bergerak ada Yg rasa MCM sy 🤧

3y ago

Baik awk prgi klink trus..mcm sy kurang pergerkan mse 35w..msuk ward 2mlm n die monitor..klau kurng dia akn induce utk brsalin..tp alhamdullilah baby gerak klau kita byk rehat..sis kena bykkn reht sbb kdg2 kita xpersan baby gerak