Apa tnda baby dah masuk laluan?

Last scan 36w baby da dkt bwh doc nak scan ukur kepala dia pun susah kene tekan skit dkt ari² doc kata da ke bawah susah skit nk scan & kira diameter kepala. Tp itu je la doc ckp, dia xde ckp plak baby da engaged ke apa. Saya pun lupa nak tnya.. Ada rasa ke klu baby da engaged? Mcm sakit kelengkang ke susah jalan ke? Ada apa² tnda x? Skrg ni cuma kerap kencing je la.. rasa nyilu bila dr bgun nak duduk, dr duduk nak bgun.. Skrg dah 38w. 4 hari lg kene serah diri sbb gdm.. Takut nk kene induce sakitttt sgt.. Harap baby bg kerjasama engaged cpt dan turun tanda bersalin awl skit dr tarikh serah diri.. Oh ye kemarin ada kenduri, makcik² ni ckp tinggi lg perut tu baby belum masuk laluan . Tu risau tu hihi

6 Balas

Anak saya engage awl, perut memang nampak dah turun sangat masa tu baru 30w. dr scan pun dia bagitau anak dah masuk laluan, start sakit celah kelangkang masa 28w. Ni masa anak dah engage tu sakit dia mmg luar biasa, macam nak meletup tulang dekat bawah miss v tu haha. Anak sy lahir 36w.

nak tahu baby dh engage dgn laluan melalui scan je awak. ataupon doctor check laluan awak. masa tu boleh tahu kedudukan kepala baby masih tinggi atau dh turun ke bawah. mcm sy sakit kelangkang tu dr awak trimester lg utk both pregnancy

sy dh bsalin..sy pn xpsti psl engage ni.tringin jg nk tau sbv evrytime nurse check area ari2 (kepala baby)..mcm boleh gerak2 lgi je blm btul2 stuck di laluan..even hri last sy scan kt kkia 21/7..mlm tu sy brsalin

Macam saya dr bagitau baby dah masuk laluan & tulis berapa dah tahap engaged dia. Macam haritu dia tulis engaged 2/5.

rasanya kena check by scan . kdg sakit kelengkang pun bukan tanda sbb ada jee yg sakit kelengkang dari 2nd trim tp baby melintang .

Tgk simptom awk ni mcm da masuk laluan..tapi doc & nurse dekat tempat sy. Dia check 2-2, tekan perut & scan..