Tolong bantu 🥺

Hi sy pregnant baru 5 weeks. Ni kandungan ketiga. First & second gugur awal 11weeks ke bawah. Dan tadi sy check gula sendiri kat rumah bacaan tinggi. Kalau pergi kk pun dorang takleh buat apa sebab katanya awal lagi. Skg sy just makan folic acid dan duphaston ja atas nasihat doktor swasta. Korang ada any suggestion atau petua ke ? #pregnancy #bantusharing #mommybuntu

8 Balas

saya pun pregnant anak ke 3.. bacaan gula tinggi.. dokt kk trs refer sy kat hosp.. hari yg sama kene naik ambulans kk hantar ke hospital dan terus on insulin.. sbb dokt kata kalu bacaan gula tinggi antara sebab boleh gugur.. harap sis boleh refer kk terus..

3y ago

Okay baik. Isnin sy call. Terima kasih membantu.

Kalau gula tgi biasa dr akn start insulin utk control gula tu sis. Tp mkn pn kena control jgk. Semoga kandungan sis selmat shgga bersalin nti ye. InshaAllah.

3y ago

Terima kasihh. Aaminn

sy minum minyak kelapa dara. 1 sudu setiap hari selepas makan. 2 jam lps check mmg gula semua in control. smpai skrg 25 weeks.

Perlu banyakkan bedrest. Semoga dipermudahkan urusan dan selamat semuanya ye. Aamiin 🤲🏻 #TAPsupermoms

sorry tny..1st n 2nd gugur tu sebab apa ye sis? semoga pregnancy sis kali ini dipermudahkan sehingga bersalin..

3y ago

Taktau sebab. Tahu2 bleeding then gugur. Dua2 sama. Hospital ada amik sample janin. Tapi smpai skg mmg taktau punca. So yg ketiga ni mmg akn lebih berwaspada.

kalau gula tinggi maka menu makanan minuman kena cut gula la. follow diet kkm, suku suku separuh..

banyakkan berehat sis ,jgn buat kerja berat . semoga dipermudahkan ya sis

Jaga pemakanan dan kurangkan minum air manis..moga semua baik je sis