Merancang selepas keguguran

Sy pernah 2kali keguguran di awal kehamilan..skrg ttc 1y6m. Jadi utk langkah berjaga2..sy nak minta pandangan ibu2 yg ada pengalaman..adakah berjaya mengandung lagi dan sihat hingga melahirkan? Adakah punca masalah dalaman rahim tak kuat? Perlu ke buat ujian kesuburan? Serik rasa nak mengandung lagi takut kecewa #ingintahu #firstmom

10 Balas

ttc 5y 1st pregnancy, gugur 13w (July 2021) 2nd pregnancy, bleeding 8w (July 2022). bersalin 3/3/2023, baby boy sihat gebu 3.3kg (czer - induced then poor progress). tips: BED REST. tu je boleh bg tips utk awal2. jgn buat kerja berat, kalau nk masak pun sikit2 je. bykkan minta husband tolong kemas rumah, mop/vakum utk trim 1. bykkan rehat, jgn stress. bykkan doa & tahajjud juga. minta Allah jaga. doc pakar O&G pesan, seeloknya jarakkan 3 bulan/3x period sebelum cuba lg nk mengandung utk pulihkan rahim. makan makanan berkhasiat, elakkan junkfood, air2 manis, maknan viral. kawal dulu buat masa ni. boleh mula senam ringan 30mins/3x seminggu. kalau suami merokok/vape, kena kurangkan or better, stop. keguguran berlaku sbb gene/janin tu ada kerosakan/kecacatab & takkan boleh survive. sbb tu dia gugur. jadi, usaha dari pihak kita mcmni lah contohnya. amalkan gaya hidup sihat so sperma & ovum yg kita hasilkan pun akan berkualiti = sihat = boleh survive = melahirkan. moga dipermudahkan, puan. jgn putus asa. boleh nk sedih tp jgn lama2. jgn stress2, enjoy this journey. kalau perlu, pi bercuti relax kan diri. bila u happy, mudah utk semua ni berjalan lancar.

saya kawin 2022, after 5 months kawin dapat rezeki preggy on may 2022, but miscarriage bulan 8 (10w) sebab heartbeat takda. and i admit saya memang lasak. every week drive from kl to perak - perak to kl, kadang ulang alik. and bleeding but tak tahu pula sebab rahim tak kuat. after 6 months (5/4/23) saya dapat rezeki preggy sec child, ada spotting juga masa 2months and down sangat takut miscarriage lagi. doc cakap maybe jadi maybe tak menjadi my kandungan. and i consume duphaston sampailah 10w, and selama first trim langsung tak bersama dengan husb sebab rahim tak kuat. memang totally bed rest. and alhamdulillah lagi beberapa minggu dah nak masuk 4 bulan. kalau nak preggy balik elakkan stress & betulkan hormon. untuk yang dah pernah gugur, avoid buat kerja berat & jangan lasak. elakkan bersama dengan suami masa first trim. pemakanan time pregnant pun kena jaga lagi lagi awal kehamilan. sebab first trim ni la yang kita kena jaga 100%.

Sis, saya pun 2 kali ggr tahun lps, bulan 4 and bulan 7. Lepas ggr sya nekad nk fitkam badan sikit, sbb sya obese, makan sya jga tidak suka caffien tiap2 hari saya kurangkan, tidak suka fast food, sya kurangkan jugak, sya aktif zumba. Keguguran yang trjadi, doc kata baby tak menjadi, mmg kantung kosong. Tapi tak sngka, sdg duk aktif brzumba dan jga makan, bulan 10 sya tak period. Rupanya prgnant, mula nya saya takut, takut ap yg jadi sblum ni, tapi Alhamdullilah, baby sihat dari sya tau sya prgnant smpai la skrg tggu hari nk bersalin je, spnjang prgnant tiada sbrg masalah sngt kesihatan. Insyallah sis, kalau sis nk ikhtiar mngndung lagi, try g scan dlu tngk, kdg kalau lps kggran dktr akan cek tiub kita takut trsumbat ke ap kan. Dapatkan pendapat doc macam mana. Elakkan dari makanan tambhan atau jamu2 yang kata boleh mngandng ap semua😊. Semoga ada rezeki sis jugak lepas ni, Insyallah smpai melahirkan dgn selamat

sye bersalin after 1y10m kawin 1st pregnancy gugur at 5w on sept 2021 chemical pregnancy 2nd pregnancy gugur at 9w on dec 2021. gugur sebab janin x sempurna, mybe ovum or sperm ada mslh. kalau survive pon, akan jadi cacat seumur hidup. 3rd pregnancy - bersalin on nov 2022 sye bykkn bedrest sepanjang pregnancy, x kira la 1st trim ke 2nd trim ke 3rd trim. then elakkan bersama masa 1st trim, since 2nd pregnancy after bersama esok nya terus spotting 2w until miscarriage. so mmg ktorg elakkan bersama. setiap hari rasa tkut nk pegi toilet, tkut ada spotting or bleeding. but Alhamdulillah sepanjang pregnancy x pernah bleeding sekali pon. keluar tanda lendir darah je masa 39w tu. nasihat sye, jgn stress. enjoy life dulu. jaga diet. boleh je kalau nk buat ujian kesuburan. buat sekali dgn husband. xde mslh pon. atleast kalau ade problem boleh rawat awal kan.

11mo ago

3rd pregnancy sye bersama bila masuk 20w above. tu pon jrg2.

sy alami perkara yg sama. 2x keguguran pada 7w dan 14w. then rest 1y6m before detect pregnancy. Sy tak buat ujian kesuburan since when we miscarriage below 12w, the problem will be on our ovum/sperm. itu boleh improve melalui pemakanan & supplement. my cases different when miscarriage on 14w which dktr ambil sample to see what's going on before detect pregnant sy just do whatever I like, eat healthy and exercise regularly. and I really put less expectation towards pregnancy sbb still trauma. tipu klu tak rasa takut, anxiety sbb past experience and also covid things. but alhamdulillah my pregnancy went well despite sy positive covid during 2nd trimester. now my rainbow baby will turn 1 next week ☺️

plg pntg...awk kne tahu awk gugur sbb ap ..sbb rahim xkuat,atau janin ad masalah atau pemakanan..bila awk dh tahu next pregnancy kene hati2 la..lg satu,jgn trima bulat2 bila ad org ckp blh mkn itu ini..kalau awl kehanilan awk kne semak,check ap y boleh makan dan ap y x boleh makan..cth,air tebu,air klapa,buah nenas,buah durian ..itu y common la ..bila pregnant ni kne la byk membaca supaya kita tahu ap y jadi dgn bdn kita..ubat plak jgn sembarang je mkn ..kalau rasa nk tye,direct tye dr ..byk tanye xpe...sbb tu tanda kita ibu y cakna ..gud luck sis..

saya pn pernah 2 kali keguguran sis .. alhamdulillah kali ketiga ada rezeki utk saya mengandung lagi & baby pn dlm keadaan yg sihat & lepas melahirkan ank yg pertama , senang lekat utk anak yg no 2.. Yg penting sis kena jaga pemakanan & elakkan junk food kalau merancang utk mengandung . pada awal trim & 2 trim mmg lbih byk bed rest , elakkan bersama dulu , tak buat kerja yg berat2 & kalau boleh elakkan juga travel ke tmpt yg jauh yg dpt membahayakan janin.. InshaAllah semoga ada rezeki utk sis lepas ni , jgn putus asa ya...

Sy ttc 2 tahun (kawen 2020) 2021 Sy pregnant 6w, gugur July 2022 Sy pregnant 9w, gugur Oct 2022 Sy pregnant, alhamdulillah kandungan sihat sampai sekarang 3rd pregnant ni awal2 trimester mmg Sy tak buat kerja sangat. Dr bagi ubat duphaston (kuat rahim) sampai 18w. lepas tu stop. ujian kesuburan Sy buat sebelum 2nd pregnancy, buat tvs utk tengok keadaan telur. Dr cakap telur Sy tak matang, so mmg takkan bersenyawa. So Sy jaga makan. tak strict sangat tapi better dari sebelum2 ni.

11mo ago

Sy takde. OPK pun 1 line. period mmg irregular la. sebelum kawen cycle panjang tapi regular. lepas kawen and gugur, terus irregular.

makan folid acid, folid acid ni bukan time mengandung je kena makan, perempuan yg belum pregnant pon boleh. function untuk dalaman contohnya nak bagi rahim kuat, darah ok and lain lain tak pasti, tpi doc ckp prmpuan yg tk pregnnt pon boleh . makan nasi mcm biasa je hari" tpi jgn lupa makan benda sihat gak setiap hari mcm buah ke or bijirin. try la bt workout kt rumah sikit

1) jge makan.. once da conceive, jge mkn btol2.. ape yg org ckp x bley mkn, sye x mkn even blum knfirm pregnant lg mse tu.. 2) jgn wat keje berat/angkat bnde berat..