Stress antara punca susah mengandung ?

Sy perlukan pencerahan..sbb lately ni sy mmg hari2 stress sampai tak tahu nk control mcm mana..baru 2 bln kawen tp otak ni asyik pikirkan nak baby 😞 mil byk kali dok ckp psl baby..husband satu2 nya ank lelaki..bg sy normal lah baru kawen belom lekat lg..ape yg sy tgk mostly after 6mth or 1yr bru lekat..last mth sy ade check ovulation test tu..ade la 2 hari dpt double line..so tu masa sy subur..tp masa tu plak bersama dgn hsband sekali je seminggu..ke sy stress sbb hsband kurang lyn sy ? Saje nk meluah sbb kt sini je sy rasa tempat yg agak selamat 😅 lepastu sy pon xphm sy taip apa panjang2 ni 🤣 semoga sentiasa chill

5 Balas

takpe sis. awal lagi tu. selagi ada masa enjoy berdua dgn suami, enjoy puas2. ada anak nnti takleh nk buat apa kite suka mcm masa kite berdua dgn suami. ada anak nnti lifestyle kite kene ubah 100% utk bagi attention pd anak. so sis chill2 je. mil tu biasalah. saya pun dah setahun lebih tgh usaha nk dpt anak. sebelum ni gugur 2x. mil saya pun asyik tanya period ke x bln ni, dah period ke belum. tp mil sy takde lah menggesa pun. mil saya ok je cuma bila ditanya2 tu sy malas juga nk melayan hihi. biasalah mertua mana yg tknak kan cucu dari anak menantunya. lagi stress sbb 3 org kakak kepada suami saya (kak ipar lah kan) sama2 mengandung tahun yg sama. lagi stress haku 😝 tp tulah. lama2 redha sendiri. lama2 pasrah dah. saya yakin je dlm hati Allah akan bagi zuriat kepada saya dan suami apabila kami dah betul2 bersedia dan pada waktu yg terbaik. saya banyakkan berdoa n solat hajat je skrg ni utk redhakan hati sya. pasal suami tu pulak, kdg2 suami nk kita mula dulu. apa2 pun banyakkan berterus terang dgn suami dan banyakkan ajak berbincang dgn suami. suami ni kdg2 dia malas nk bincang, tp kita cubalah pujuk utk bincang elok2. ambil hati dia dulu, masak sedap2 dulu haa baru bincang hati ke hati. inshaaAllah suami ni kdg2 kita yg kene banyak main peranan utk dia 'berperanan' hihi so utk sis, chill2 je ok. jgn stress2. kalau mil sis menggesa tu sis ckp lah elok2 ada rezeki adalah. 😊

One tips utk pregnant is stress free. Hormon happy tu tinggi, bersama dgn suami masa waktu subur setiap hari. Tp sis awl lg kawen, lantakkan jek org yg bertanya pasal anak. Kdg dorg terlebih concern. Mcm saya pon bunting pelamin, then gugur. Lepas gugur terus melekat balik. Tp kami rasa xpuas sbb xsempat honeymoon, xsempat nak bermanja berdua. Pregnant pulak byk complication, sampai husband kesian tkot nk bersama saya sbb lepas tu mesti saya akan mengadu sakit badan, sakit sini sakit sana. Naseb husband faham kondisi saya, dia pon ada dpt alahan awal2 sama2 dgn saya mcm muntah2.. apa2 sis berbincang dgn suami, klo dia ok nk ank secara normal awk xperlu risau. Dating puas2, bermanja puas2 dlu. Nanti pregnant lain pulak dugaan. Klo dgr ckp orang sentiasa xkan pernah puas. Mcm saya, husband pon xsangka secepat mcm ni ktorg dpt baby. Tp alhamdulillah rezeki kami terima. Sepanjang pregnancy mcm2 dugaan kne admit hospital, setiap minggu appointment kk n hospital. Mental kdg2 down jgk, tp kami cuba positif..

Biasa la sis, sy awal2 dulu pun mcm tu jgk. First pregnant pun after setahun nikah. Tapi miscarriage 2X. Tahun kedua baru betul2 lekat. Awal2 stress jgk, sedih, tambah2 kalau bukak je socmed tgk ramai kawan2 duk share dh pregnant la, baru beranak la. Tapi Alhamdulillah dpt in-laws yg memahami. Takde la nak kejar suruh cepat2 pregnant. Tang husband tu pun memainkan peranan jgk sebenarnya. Bila nmpak kita je bersungguh, lg stress. Smpai satu tahap, sy dah mcm xpikir dh pregnant, Kalau lekat alhamdulillah. Org nak cakap apa, cakap la. Orang mmg tau cakap ja 😂 jangan stress2 ye sis, enjoy your marriage. Mertua nk kata apa, iyakan je. Toksah duk pikir sgt. Smpai masa lekat la. Buang stress tu jauh2

Kadang lg kita berharap lekat, yg tu la tk lekat. Kalau no expectation, tetiba lekat. Tp kalau mmg sungguh nk usaha, ikut tips / ikhtiar yg ramai org share. Sy lepas sebulan kahwin dah lekat alhamdulillah, tp kadang rasa mcm kesian kt suami sbb tk puas honeymoon lg dh byk yg kena tahan/tunda sbb sy mengandung. Nnt dh ada anak pun dh tk sama mcm hidup berdua. Enjoy je dulu masa berdua, dating puas-puas. Hehe

Betul juga . Sbb saya ttc dah 2 tahun 9 bulan .. sepanjang tempoh tu saya mmg akan overthingking Dan stress memikirkan bila lah saya mengandung .. sampai satu hari saya dah tak fikir .. saya macam dah reda cpt atau lambat sya akan terima .. Dan jumaat minggu lepas saya check upt saya positif double line , saya saja2 check sbb tanda2 . Dan saya konfirmkan kehamilan sya d klinik. Alhamdulillah