Keperluan baby

Sy nk tnye, brg baby mcm mna yg tak perlu beli utk elak membazir @ tak guna. Zaman ekonomi tak ok ni takut jgak ter over belanja sbb excited 😆 #ingintahu #barangbaby

12 Balas

Hi mommy to be..cara saya, baby gadget/gear mmg sy tak beli mcm buai, katil baby, baby cot etc semua tu. Tapi carseat beli sbb ada bantuan dari gov kan, lagipun 1st born pun sy ajar pakai carseat utk keselamatan dorang, sy biasa drive sendiri jugak. Pastu kalo rasa nak ada jugak, sy join group mcm BNP kat fb tu, kadang dorang ada bg prelove baby gear mcm baby swing etc, sy grab sbb free..yang sy betul² beli, pampers, bedung, baju baby 9 pasang je, mitten & booties, minyak baby utk kembung perut. Toiletries better tak perlu lagi, baby sy yg 1st dulu dah 2month baru sy pakaikan sabun. Bg masa baby newborn untuk matangkan kulit dia dulu. Wet wipes pun tak beli, boleh la utk 2-3pack bila travel. Sbb better cuci dengan air direct, lebih bersih. Oh ya, stroller mungkin perlu, tapi ni boleh pinjam kat family mmber ke atau beli prelove yg masih good condition. Itu cara jimat sy 🤭

9mo ago

mohon carseat tu ka? dah tarikh tutup rasanya..tapi dalam group fb ibu hamil etc semua tu ada jugak org yang nak bagi voucher free sbb suami istri dapat

sy tak beli katil bby . tilam je , tilam pun takyah yg mahal mahal . baju pun takyah beli banyak sgt . almari baju bby pun sy tak beli ,sy beli rak plstik tu jee . carseat sy Claim mycrs je , stroller pun tgk pada keadaan ,tu nt nt bole beli . buai tak yah beli dlu. sy just beli baju nb skit je buat ada ada , yg selebihnya 3-6m tapi tak bnyk pun , lepas berslin bru topup baju , sbb takthu kan bby berat mcmne . mittens botties pun sy beli berapa helai je . bedung sy beli dlm 10 helai je . bedak bby tak payah . tak elok . minyak bby , cream ruam tu penting . barut pun jgn beli bnyk .sy beli 5 helai je . tu pun kalau guna . yg penting kena thu bajet awak . jgn ikut org mmg rabak . sy stakat ni habis 1k lbih je utk smua . Alhamdulillah dah ckup . tggu berslin je tggl tmbah mana yg perlu . kwan sy habis 10k sbb beli banyak benda . last last takguna .

stakat nie ape yg sye bli alhamdulillah gne.. mgkin sbb bli pun sikit.. tyme preggy memg sye bli bende yg btol2 perlu je.. lps baby lahir, bru topup mne yg perlu utk kmudahan kte.. sye x bli swadle sbb anak sye x ske bedung, bli napkin yg 10 pcs je utk lap2 susu ke ape ke.. baby cot sye x bli.. bli toto baby je letak atas katil ktorg.. now baby 7 bln, still tdo ngn ktorg.. mlm2 bgn susu so memg alert la pgerakan kte n baby jgak.. stroller & car seat sye bli tyme pantg.. Buai pun bli lps baby 2 bln.. tyme tu baby da brubah prangai.. x nak tdo dodoi kt tgn/tepuk kt tilam so solution nye buai je la sblum mak nye btukar jd naga..🤣

sy 1st mom, sy x beli tilam baby, buaian. sy cuma beli comforter set je sbb tidur sekali dgn sy nanti. bila baby da kuar, tunggu dia besar sikit.. tgk la mcmn nak beli baby cot atau tak. carseat sy beli sbb ada mohon mycrs. stroller tgk lah mcmn sama ada beli preloved/bundle. kalau harga lebih kurang, terus beli baru. letak baju baby, sy beli 5 tingkat kabinet. ampaian sy x beli.. just guna ampaian baju apa yg ada. cuma nak tambah hanger, penyepit kain dgn clips laundry, beli kat kedai eco / ninso. kalau beli ampaian baru, makan ruang. rumah bukan besar 😅

10mo ago

mitten booties, sy beli 5 psg je dulu. 2 psg x berlubang, 3 psg berlubang. nanti nak tambah lg.

bedak baby takleh pakai talc, syampu sabun losyen, if nk beli beli kecikkkk je utk try sbb ada baby sensitive.. tolak ingredients parfum sls. bantal elok tak guna. lg² yg claim anti flat head tu, better beli nursing pillow lg banyak bantu time menyusu & blh guna utk tummy time. baju baby beli saiz newborn 3 4 pasang yg lain saiz lg besar.. pempers pun sama kena try & error jenama, jgn stock up saiz nb byk² kot baby besar cepat pakai saiz s.

10mo ago

tilam selimut @ apa² yg cute² saiz kecik tu semua cantik sekejap, pastu dah sadai dah.. if tak kisah boleh je beli, cantik laa lagi² nak ambil gambar, tp nak berjimat blh pakai lama better abaikan nafsu kita tu, baby bkn kisah pn, dia nak mak dia je 🤣

beli baju,mittens&booties,topi,towel,bedung, kapas,brang mandian,minyak putih,minyak poh,minyak telon,nappy cream,pampers,tisu basah n stndby mndian kuning bby jg (cari d shopee)yg ni tuk bby la klu utk mummy beli herba mandian,kain sarung,stokin,pilis,param,tapel,maternity pad,bengkung(klu nak) yg lain pemakanan je yg kena jga btul²

Macam saya paling tak guna beli tilam baby dia lagi suka tdo atas tilam gitu je bby tdo dlam bby cot ,almari baju bby saya tak beli , baju newborn x perlu beli byk , kalau brg mandian bedak tak perlu beli yang besar sebab x elok pun pakai dkt bby , mitten beli sikit je , sock lebih x pe 😊

kalau mcm sy baby swing. beli tapi xguna. tersadai gitew je. sampai anak ke2 dh tak terpakai. baby cot sy xbeli sbb anak 1st & 2nd sy tido atas katil sekali dgn sy. yg sy pakai stroller, carseat (guna anak adik punya), ampaian baju baby, almari baju baby, buaian elektrik.

10mo ago

thank puan @farah😊 tlg jawabkan.

Bedak tak perlu beli. Sebab masa kecil bayi tak baik terdedah dengan debu bedak tu. Baju newborn boleh lah beli 5/6 pasang. Jangan lebih. Kejap je dah tak muat. Baby cot kalau nak beli boleh, tak beli pun tak pe sebab baby still akan co-sleep dengan ibu.

saya byk beli bundle/prelove je utk anak no 2, baju, tilam, selimut baby, swing chair, stroller, baby cot, carseat. beli brg mahal dgn harga murah. cmtu je la sy berjimat, janji tahan lama n berbaloi. bila dah tak pakai sy letgo. dpt duit balik 🤭