Berurut Slps Bersalin

Sy nk tnya, penting ke berurut selepas bersalin? Klu mkn jamu, tangas, mandi akar kayu dh buat, urut perlu ke?

2 Balas

Personally utk saya yg penting tu sebenarnya urut sbb ianya mmg menbantu ibu utk lebih tenang. Bila tenang bru nak breastfeeding anak pun lebih mudah. Yg Sebenarnya tak penting tu makan jamu, minjm air akar, tepel pilis tu. tambah kalau anak ada jaundice mmg ibu kena stop dlu semua tu. mcm saya anak jaundice lama dkt 50 hari so mmg xpnah mkan jamu tp berurut masih buat. Smua anak pn saya dh test mkan jamu vs urut dan mmg urut lg byk bg manfaat utk saya.

4y ago

Saya sblum ada anak pn mcm tu. tp bila dh beranak tu mmg byk perubahan dlm hidup termasuklah boleh urut etc. Blum lg bila terkena bengkak susu/clogged duct which is rawatan dia mmg lactation massage. Tp atas individu. Klau mmg x suka just buat lulur pn ok.

Penting sgt2.. Tungku ap smua tu.. Untuk elokkan rahim balik. Lepas bersalin nih btu meroyan dok bawah.. Ta puas ja bila kencing.. Cm kena pgg tahan pulak. Berasa turun.. Takut laa.. Takut tombong rahim keluaq kalo ta jga elok2.